Klaun na špici cirkusirao predsjedničkom kampanjom

Kandidat u klasičnoj političko pozi s plakata poručuje 'Svakom građaninu jabuka'

Autor: Maja Gujinović 11/22/2009 20:10

Na prošlosubotnjoj špici mnoge prolaznike je zbunila, ali i nasmijala pojava još jednog predsjedničkog kandidata kojeg do sada nisu mogli vidjeti ili čuti u medijima. Osoba u poslovnom odijelu koja s plakata poručuje ‘Svakom građaninu jabuka’, u klasičnoj političkoj pozi, no s jednom iznimnom distinkcijom. Lice ‘političara’ je naglašeno intenzivnim make-upom i klaunovskim nosom. Zapravo s plakata se smješka klaun – političar.

Nije Bandić jedini koji jabuke dijeli

– Ma to vam je Bandić! Ošišao se i malo su ga napudrali za fotografiju! – dobacivao je neki zaigrani mladić skupini umirovljenika koja se istinski zainteresirala za plakat političara koji im tako odrješenih ruku obećaje zemlju meda, mlijeka i jabuka.

– A stvarno jest on! – priznali su umirovljenici nakon malo boljeg pregledavanja plakata, sigurni da gesta darivanja jabuka ne bi niti mogla doći od nekoga drugoga, doli od aktualnoga zagrebačkog gradonačelnika.

No ni jedni ni drugi nisu bili u pravu. Ovaj komični plakat na čijem dnu piše ‘FNC-časno’ zapravo je dio inovativne promotivne kampanje Festivala novog cirkusa i to njegova petog izdanja, koji će se 0d 26. do 30. studenog događati u Zagrebačkom kazalištu mladih, Zagrebačkom kazalištu lutaka (Scena Travno) te u dvorani Jedinstvo.

Jabuke kandidata klauna dolaze s domaćeg imanja-.--.-Volonteri festivala novog cirkusa prolaznicima su dijeliki domaće jabuke i letke.

Između ostalog organizatori festivala su mudro iskoristili predizborni kaos te su tako osim uočljivih plakata, na špicu postavili volontere koji su građanima dijelili letke i domaće jabuke, oprane i zapakirane svaka u svoju vrećicu. Kako su objasnili u objavi za javnost, takve jabuke su doista simbol zdravlja i darežljivosti festivala te ne mogu prenijeti svinjsku gripu i ostale bolesti uzrokovane lošom higijenom. Uputa je: perite ruke prije i poslije jela. A ne prije i poslije politike.

Mnogima je gesta dijeljenja jabuka neobično podsjetila na Bandićev predizborni trik, samo u njegovom slučaju su to bile Todorićeve jabuke a ne jednog malog domaćeg imanja.

– Optuživali su nas da reklamiramo Bandića, no to je posve pogrešna percepcija. Gospodin Bandić zapravo reklamira nas. Jabuka je festivalsko voće još od prvoga FNC-a – pojasnio je Ivan Kralj, ravnatelj Festivala novog cirkusa.

Festival je inače poznat po svojim inovativnim promotivnim kampanjama i kreativnim rješenjima zbog kojih je ove godine bio nominiran i za najbolji domaći kreativni i inovativni projekt u hrvatskoj kulturi i umjetnosti, koju dodjeljuje Mreža za razvoj i kreativnost.

Cjelokupni ovogodišnji koncept Festivala novog cirkusa promovira žensku cirkusku produkciju, a više informacija o festivalu potražite na www.cirkus.hr ili na Facebook grupi ‘Festival novog cirkusa’.