Britanac vrvio starinama i vrijednim eksponatima

Autor:: Elena Grassi 11/22/2009 21:00

Piše: Elena Grassi

Stare ure, nakit, ključeve, kompase, stripove i knjige na ćirilici, namještaj te mnoge druge eksponate koji datiraju od kraja prošlog do sredine ovog stoljeća, svi ljubitelji antikviteta mogu razgledavati, pa čak i kupovati na tradicionalnom nedjeljnom sajmu na Britancu.

>> POGLEDAJTE FOTOGALERIJU SAJMA NA BRITANCU

Da kolekcionarske vrijednosti ima svaki eksponat, tvrde svi izlagači na sajmu, no kada trebaju izdvojiti jedan od najvrijednijih sa svog štanda, brzo promijene ploču. -.-Davor Hranjec-.-

– Nećete ovdje naći pravu vrijednost. Nigdje na sajmu nema takvih umjetnina i onih pravih starina. To se čuva u privatnim zbirkama – komentirao je Milan Aleksić, kolekcionar iz Zagreba. Iako i sam ima štand na Britancu, tvrdi da ono najvrijednije čuva od pogleda mase. Od svojih eksponata istaknuo nam je skulpturu za koju tvrdi da je originalan primjerak iz 60tih godina i da je djelo poznatog kipara Frane Kršinića.

– Znate kako sam je kupio? Ona je pripadala jednom komandantu zrakoplovstva, a ja sam je kupio od njegove supruge kada je umro – ispričao je Aleksić.

Vrijednost skulpture izražena novcem navodno iznosi 5 do 6 tisuća eura. Da to nije jedini vrijedni antikvitet kojeg ima, Milan Aleksić nam je pokušao objasniti pokazujući jatagan iz 14. stoljeća, čija se vrijednost kreće u tisućama eura. Ono čime je najponosniji jest originalna slika Adolfa Hitlera. Iako je slika impresionistički nejasna, on tvrdi da to ne može biti nitko drugi.

– Pogledajte te brkove. I glavu, pogledajte oblik glave. Drži se baš kao Hitler – uvjeravao nas je.-.-Davor Hranjec-.-

Ono što je najcjenjenije među samim izlagačima, najčešće su kipovi i skulpture ručnog rada i ‘prve boje’, ali i posuđe koje je, pored nakita, na sajmu najzastupljenije. Jedan od takvih cijenjenih komada je keramički tanjur star otprilike 100 godina, takvozvanog ‘šic’ stila, kupljen od slovenskog kolekcionara, a na sajmu se prodaje za 200 eura. Također su cijenjene zdjele i tacne raznih stilova i godišta, a cijene im se kreću i do tisuću kuna.

Osim posuđa, gotovo svaki štand imao je barem jedan primjerak starog oružja ili oruđa. Tako su se najčešće izlagali stari noževi, s ovog i drugih kontinenata, te vatreno oružje. Jedne od zanimljivijih bile su stare kubure iz sinjske krajine. Kolekcionarka koja ih je prodavala na svom štandu tvrdi da potječu s kraja 18. stoljeća, a da im se vrijednost penje do par tisuća kuna.

-.-Davor Hranjec-.-Najposebniji štand svakako bi bio onaj kolekcionara Damira iz Zagreba. Nije nam želio odati prezime, ali nam je ispričao mnogo toga o svojim primjercima antiknih ronilačkih kaciga, podmorničkih prozora, starih svjetiljki i raznog brodskog alata. Posebno se ponosio francuskim i ruskim sekstantima koji nisu na prodaju, barometrima s početka stoljeća, starim dalekozorima i povećalima.

– Najdraži komad mi je ova stara ronilačka kaciga. Nažalost, financijska sitacija me natjerala da je stavim u prodaju – požalio nam se Damir.

Jedinstven komad koji se našao na Britanskom trgu bio je plašt. Kilogram i 600 grama srebra utrošeno je na tkanje ovog skupocjenog ručnog rada, kupljenog od porečkog filigrana. Plašt je  dug dva metra, nije stariji od 130 godina, a cijena mu je 2000 eura.-.-Davor Hranjec-.-

Sajam antikviteta već se nekoliko godina nedjeljom održava na Britancu i to pod pokroviteljstvom Tržinca Zagreb. Iako obiluje pravim antiknim primjercima dekorativne i svakodnevne namjene, može se naći i mnogo replika, a ako nemate dobro oko i potrebno predznanje, na dobroj namjeri kolekcionara ostaje da vas na to upozori prije nego platite pozamašnu svotu novca.