KAZNE ZA IZVRSNOST: Zbog nagrade od 500 kuna, roditelji studenata mogu platiti i do tisuću kuna poreza

Izmjenom Zakona o porezu na dohodak u prava na osobni odbitak za uzdržavane članove obitelji trebale bi ući i stipendije i nagrade za izvrsnost

Pri utvrđivanju prava na osobni odbitak za uzdržavane članove u obzir se uzimaju i nagrade za izvrsnost učenicima i studentima te stipendije u okviru programa Erasmus. Naime, u zakonu o utvrđivanju poreza na osobni dohodak u članku 17 gdje se utvrđuju prava na osobni odbitak za uzdržavane članove obitelji predviđene su različite situacije, kao primjerice porodiljne naknade, ali ne i sljedeća situacija.

– Uzmite dijete koje je odličan student, radi uz studij, još dobije i Rektorovu nagradu. A onda zbog 500 ili tisuću kuna novčanog dijela osvojene nagrade može se dogoditi da roditelji učenika, odnosno, studenta, plate iznos poreza od više tisuća kuna jer je prijeđena ona granica od 15.000 kuna koja se priznaje kao osobni odbitak za uzdržavanog člana obitelji – tvrdi gradska zastupnica Irena Cajner Mraović.

Poreza nisu pošteđeni ni roditelji manje djece, odnosno oni roditelji koji imaju status roditelja – odgajatelja, a kojih je u Zagrebu trenutno nešto manje od 3.000.

– Četvrtina iznosa koji Grad Zagreb isplaćuje roditeljima završava u proračunu. Za mjesec kolovoz od 6.005 kuna, 1.530 kuna završilo je kao porez, jer se ovakav primitak roditelja oporezuje kao drugi dohodak – dodaje Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić drži kako ovakvi zakoni djelujuju demotivirajuće na mlade po pitanju školovanja, ali i pri zasnivanju obitelji.

– Roditelji misle da je bolje da njihovo dijete trči okolo škole, nego da u nju ide, jer što imaš bolje ocjene, oni moraju plaćati više poreza. A ljudima je 6.000 kuna egzistencija. Neka oni koji donose i kreiraju zakone uđu u kožu onih koji moraju plaćati te poreze – odriješit je Bandić.

Hoće li se Zakon o porezu na dohodak uskoro izmijeniti, odnosno nadopuniti, preostaje vidjeti u narednim mjesecima.