Kalkuliranje krenulo- zastupnici će rušiti proračun?

Autori: Leonarda Lujić, FOTO: Jabuka TV 11/30/2016 18:44

Pred gradske zastupnike sutra dolazi prijedlog proračuna za 2017. godinu na prvo čitanje. Zagrebački ministar financija, Slavko Kojić, tvrdi kako je proračun planiran u skladu s prihodima Grada Zagreba, no oporba tvrdi kako proračun nije razvojan, te da se projekti prebacuju iz godine u ogdinu (op.a. Sljemenska žičara, denivelacija rotora, Šarengradska ulica..).

Posljedni put proračun je prošao zahvaljujući Bandićevom paktu s HDZ-ovcima, čije su mu ruke bile potrebne kako se za gradonačelničku fotelju ne bi borio na izvanrednim izborima.No, ove godine je situacija drugačija.Pakt s HDZ-om na klimavim je nogama. Iako je Andrija Mikulić tvrdio kako ima podršku Milana Bandića za preimenovanje Trga maršala Tita, na Odboru za preimenovanje naselja, ulica i trgova ovu je ideju podržao jedino HDZ-ov Ivan Ćelić i HSLS-ov Alen Ostojić. Andrija Mikulić tu je doživio debakl i kako doznajemo od izvora bliskih njemu, ozbiljno počeo promišljati o daljnoj podršci Bandiću. No, ovo je samo kap koja je prelila čašu.

Iako je gradski zastupnik iz redova SDP-a Čazim Kardašević na sjednicama radnih tjela (op.a. Odboru za financije) podržao prijedlog proračuna za 2017. godinu, SDP-ovci će u svakom slučaju pokušati rušiti proračun, a Kardašević će se svojim glasom vjerojatno pridružiti stranačkim kolegama.

Bandić za podršku proračuna nema ni dva glasa iz Hrvatske stranke umirovljenika, koji iako imaju tri zastupnika, vrlo je vjerojatno da će Grgo Jelinić ostati vjeran Bandiću, a preostala dva zastupnika mogla bi u klub s dva zastupnika HNS-a. Ove su se informacije pojavile u javnosti nakon stastanka Silvana Hrelje i Davora Bernardića.

Proračunu će se protiviti najvjerojatnije i HSLS te nestranačka Sandra Švaljek i Vladimir Ferdelji.

Prema ovoj matematici Bandić ni ne može ni s dva HSS-ovca omogućiti da proračun prođe.

Svima ostalima, odgovara da Bandić lokalne izbore u svibnju ne dočeka na gradonačelničkoj poziciji, kako bi mu se onemogućilo rezanje vrpce i otvaranje raznih, kako naši sugovornici govore, predizbornih gradilišta.

Iako su zasada kandidature istaknule samo Sandra Švaljek  (koju podržava HSLS) i Anka Mrak Taritaš, ukoliko će u bitku za Zagreb i Davor Bernardić (koji se još nije oglasio) i Andrija Mikulić čija je kandidatura također upitna, ipak svima odgovara scenarij da se Bandiću onemogući ‘kampanja’.

Kako doznajemo od Bandićevih bliskih suradnika, on će pričekati sutrašnje prvo čitanje proračuna i nakon glasovanja odrediti taktiku kojom će pokušati pridobiti dovoljno ruku za prihvaćanje proračuna. Jedna je od neslužbenih informacija je i kako će HDZ ipak zbog nekoliko zaposlenih HDZ-ovaca u gradskim službama i trgovačkim društvima prihvatiti proračun, no s druge strane, tvrdi izvor iz HDZ-a, ukoliko Andrija Mikulić ne bude kandidat na izborima, nije mu prioritet ni čistiti put za nekoga drugog.