Kako se zaštititi od provala u vrijeme blagdana?

Autor:

S.S.

12/22/2013 20:36

Provale u domove spadaju u češća kaznena djela, a žrtva može biti bilo koji građanin. Blagdani, kao i vrijeme odlaska na skijanje, godišnje odmore ili putovanja vrijeme je u kojem je potrebno pojačati oprez i poduzeti neke od mjera samozaštite.

Na području Policijske uprave zagrebačke je tijekom blagdanskih dana, od 24. prosinca 2012. do 8. siječnja 2013. zabilježeno oko 150 provala među kojima je 60-ak provala u kuće, 40-ak provala u stanove, 20-ak provala u vikendice, 20-ak provala u ostale objekte (šupe, podrumi i slično).

Slijedom dosadašnjih iskustava u cilju prevencije ovih kaznenih djela, iz policije građane upozoravaju na slijedeće:

1.) kažnjiva djela događaju se u prijepodnevnim i ranim večernjim satima,

2.) najveći broj kaznenih djela počinjen je lomljenjem uloška cilindra brave (uglavnom je i riječ o bravama loše kvalitete), preskakanjem balkona, korištenjem podesnih predmeta u blizini kuća (ljestve, sanduci…)

3.) nepoduzimanje najjednostavnijih samozaštitnih mjera poput zatvaranje vrata balkona, prozora i slično, jedan je od osnovnih čimbenika koji utječe na činjenje ili nečinjenje kažnjivih djela,

4.) tijekom provala sve je manje premetačina stvari u domovima, odnosno krade se ono što je nemarno ostavljeno .na dohvat ruke’ poput nakita, manje tehničke opreme, novca i slično…, krade se hrana, alkoholna pića, komadi odjeće,

5.) iz vikendica i šupa ili podruma kradu se alati, kućanski uređaji, čak demontiraju pojedini dijelovi namještaja (pipe, bojleri, utičnice i slično…),

6.) zabilježeno je i nekoliko slučaja provala u domaćinstva u trenucima dok su stanari bili u domu, * također, u nekoliko slučajeva provaljeno je u dva i više stanova u istom stubištu baš kao i u nekoliko vikendica u nizu.

‘Dobar susjed – siguran stan’

Razvijanjem samozaštitne kulture navedena kaznena djela mogu smanjiti, pa i spriječiti te stoga policija ima i neke savjete za građane:

1.) Potrebno je razvijati dobrosusjedske odnose jer oni donose obostranu korist i pridonose zaštiti. Pomoću razumne tolerancije treba njegovati odnose sa susjedima i pod sloganom koji i policija provodi preventivne aktivnosti ‘DOBAR SUSJED – SIGURAN STAN’, svi zajedno pridonosimo većoj sigurnosti.

2.) Sigurnost kreće od ulaznih vrata. Ako već niste, nadogradite mehaničku zaštitu na ulaznim vratima ali i prozorima. Mehanička se zaštita odnosi na zaštitu cilindričnog uloška od lomljenja, prihvatnu metalnu pločicu na dovratniku i na samu bravu koja treba biti čvrste konstrukcije, posebno njezin zasun. Elektronska zaštita signalizira neovlašten ulazak u stan i također odvraća potencijalnog počinitelja.

3.) Obratite pozornost na sumnjive osobe. Iznenadite ih upitom: ‘Trebate li pomoć ?’ i slično. Kad vam se takve osobe obrate na budite lakomisleni već pokažite sumnjičavost. Pokušajte zapamtiti njihove fizičke osobine, vozilo i slično.

4.) Popišite vrijedne tehničke predmete (računala, bicikle, mobitele i sl..) zapišite njihove serijske brojeve. Za vrijedne stvari (novac i nakit) koje držite u domu ugradite kućni sef. Ukoliko za vrijeme blagdana putujete izvan mjesta stanovanja vrijedne stvari i nakit pohranite u sefovima ili kod osoba od povjerenja. * po mjestu događaja krećite se samo ako je to nužno kako ne bi uništavali tragove. Nazovite policiju na broj 192.

Za podrobnije savjete o zaštiti vašeg doma možete se obratiti osobno u Informativnom centru za prevenciju u Zagrebu, Savska 34, radnim danom od 9 do 17 sati ili na broj telefona 6122-853, ili upitom na e-mail: zagrebacka@policija.hr, dok će policijski službenici izlaskom na teren savjetovat građane o mogućnostima tehničke ili mehaničke zaštite u privatnim ili poslovnim objektima.