Kako se Nikolinje slavilo u Samoboru

Autor:: www.radiosamobor.hr 12/6/2009 10:27

Danas je blagdan sv. Nikole. Običaj Nikolinja potječe iz nekoliko legendi o životu svetog Nikole biskupa Barijskog koji je živio u trećem stoljeću. Najpoznatija legenda govori da je dobri Nikola siromašnim sestrama tajno ostavio novac za miraz na prozoru kako bi se mogle udati.

Također, postoji legenda kako je smirio olujne valove te je tako postao i zaštitnik mornara. A osim djece i mornara, Sveti Nikola zaštićuje i siromahe, djevojke, studente, farmaceute, pekare, ribare, zatvorenike, trgovce, putnike.

Jednu od poznatijih legendi ispričala nam je Ivanka Brekalo, voditeljica povijesnog odjela Samoborskog muzeja. Prema priči dvoje je ljudi, jedan obučen u biskupsko odijelo s visokim biskupskim šeširom, a drugi u dlakavu odoru, obilazilo od kuće do kuće. Krampus je nosio lance i  bio sav crn i njega su se djeca bojala, a sv. Nikola je nosio zvono i košaricu s darovima i slatkišima. Taj običaj inspiriran je legendom o dobrom svecu, biskupu Nikoli iz 4. stoljeća koji je, radeći razna dobročinstva, postao zaštitnik djece, putnika i mornara.

Kao zanimljivost, prije 2. Svjetskog rata, u samoborskim dućanima roditelji su mogli kupiti crvene paketiće od krep papira na kojima su s prednje strane bili zalijepljeni likovi Krampusa s isplaženim crvenim jezikom i sv. Nikole. U tim paketićima bili su bomboni, slatkiši i možda koja naranča.

Sve u svemu, Sveti Nikola je bio vrlo svestran pa je tako svoju ulogu navodno obavljao i u Samoboru. Riječ je o priči koja govori kako je kip Svetom Nikoli postavljen u Rudarskoj dragi. ‘Postavljenje kipa sv. Nikole se pripisuje Franji Reiseru koji je u to vrijeme bio vlasnik rudnika u Rudama. Jednom kad se iz rudnika vraćao kući kasno navečer pred njega je na put pala ogromna odvaljena stijena. Konji su se propeli, a on je pao iz kola. Mogao je poginuit,i međutim nije i to je pripisao sv Nikoli, svecu koji je štitio putnike. Tada se iz zahvalnosti zavjetovao da će na toj stijeni postaviti spomenik sv. Nikoli i to je i učinio.’