Kako je to biti žena poduzetnica?

Održana 11.međunarodna konferencija Žena u biznisu

Još od 2015.godine Kanadski premijer Justin Truedeau izjavio je kako mu više od pola kabineta sačinjavaju žene i time pokrenuo lavinu medijskih natpisa o ženama poduzetnicama, ženama na samom vrhu. Nekada se od njih zahtijevalo da budu samo domaćice, majke i dobre supruge, a danas, u 21.stoljeću, u vremenu pandemije i pojačanog stresa, suvremene žene ne samo da vladaju kućanstvom već i poslovnim svijetom.

– Nakon toliko godina iskustva i rada koje imam iza sebe, još se uvijek svakodnevno borim sa stresom i kako ga se riješiti. Budim se ranije, odlazim na trening prije posla, tuširam se, jedem i pijem kavu, u svakom slučaju rutina koja mi se sviđa i kojom ponekad zavaravam samu sebe, jer upravo zbog te rutine mislim kako držim sve konce u rukama. Smatram se ovisnikom o adrenalinu, kao i većina žena, jer teško je nama obavljati samo jednu stvar, multitasking je sveprisutan i to je vjerujem ono što nas i održava, ističe poduzetnica Iva Rogović Lekić.

Zlatno je pravilo da svaka žena drži 3 ćoška u kući. One uspijevaju ono što je svima na prvi pogled nemoguće, održavati balans između privatnog i poslovnog.

– Ja sam “control freak” i toga bih se htjela riješiti. Skidanje čarapa i uzimanje laptopa u isto vrijeme ponekad je previše i za mene samu. Smatram žene nadnaravnim stvorenjima i iako nije baš politički korektno, jače smo od muškaraca po mnogo čemu, nadodaje jedna od uspješnijih menagerica ovih područja.

Stajati rame uz rame s muškim kolegama, podsjećajući ih pritom da nije važna visina njihovih potpetica već njihove inteligencije, životni je moto svake žene poduzetnice.

Više volim surađivati sa ženama nego s muškarcima, mislim da smo  suptilnije, senzibilnije, da imamo više empatije i naravno bolje oko za detalje, nastavlja Rogović Lekić.

Pričajući nam o svojim karijerama i samim počecima, naša se sugovornica samo slatko smije, jer kako je starost mudrost tako je i mladost ludost, a mlađoj sebi bi zato poručila:

– Sada kada gledam unatrag, dosta stvari bih promijenila, no onda to ne bih bila ja kakva sam danas, a sada sam zbilja zadovoljna sama sobom i onime što sam postigla i smatram da je to najvažnije i da svaki savjet koji bih si sada dala, mlađa ja ionako ne bi poslušala, kroz smijeh nam govori poduzetnica.

Hilary Clinton, Oprah, i mnoge druge pokazale su svijetu kako biti slavna i uspješna žena nije nimalo lako i kako ćemo se bez obzira u kojoj godini se nalazile, nositi s istim stereotipima, ali ne brinite, jer uvijek nam ostaje utjeha one poznate izreke, koja glasi: “Muškarci vladaju svijetom, a žene muškarcima.”