Jurjevski krijes za početak proljeća

U sklopu programa očekuje se i sada već tradicionalno bubnjanje uz pucketanje vatre

Press materijal

Prvi kršćanski proljetni blagdan poslije Uskrsa je Jurjevo. Taj će običaj sedmu godinu za redom na livadi Vugrinščak u subotu, 21. travnja, oživjeti Turistička zajednica grada Samobora, Dobrovoljno vatrogasno društvo Samobor i Gradska četvrt Gornji kraj – Hamor, uz pokroviteljstvo Grada Samobora. Uz paljenje krijesa koje počinje u 19:00 sati nastupat će i samoborski bend Tricikl te žonglerska udruga Cirkultura. U sklopu programa očekuje se i sada već tradicionalno bubnjanje uz pucketanje vatre. Sugrađani i gosti mogu sa sobom ponijeti mesne i druge delicije koje će moći ispeći na žaru krijesa.

Press materijal
Press materijal

Blagdan je posvećen ratniku, mučeniku i svecu koji nastupa protiv mračnih sila i odgoni ih. U narodu je Jurjevo smatrano pravim početkom proljeća i gospodarske godine, odnosno pobjedom svjetla nad tamom. Večer uoči Jurjeva ljudi su se tradicionalno okupljali, blagovali, plesali i pjevali, nosili zelene grančice i palili krijes. Jurjevski se krijesovi pale od davnina, a njima se pozivalo na buđenje proljeća.

Press materijal
Press materijal

Manifestacija je nastala na inicijativu Damira Domina, predsjednika Dobrovoljnog vatrogasnog društva Samobor, s ciljem oživljavanja ove lijepe tradicije samoborskog kraja, a od početnog je druženja uz vatru prerasla u manifestaciju koja privlači sve veći broj posjetitelja.

Press materijal