RASPRAVA U SKUPŠTINI ZBOG RODA I SPOLA: Zlatko Hasanbegović poručio Radi Borić: ‘Poštovana gospođo, osobo Borić – no pasaran!

Višesatnu raspravu o Razvojnoj strategiji Grada Zagreba do 2020. godine, jednom od strateški važnih dokumenata za metropolu, zasjenili su verbalni okršaji između desnice i ljevice za govornicom Gradske skupštine

Zbog roda i spola opasno se zakuhalo na sjednici Gradske skupštine. Nakon trosatne rasprave o Razvojnoj strategiji Grada Zagreba za razdoblje do 2020. godine, verbalno su se sukobili Zlatko Hasanbegović i Rada Borić zbog čega su na kraju oporbeni zastupnici  tijekom izlaganja Brune Esih napustili vijećnicu i srušili kvorum. To je uzrokovalo prekid na sat i pol vremena.

– Netko nestrpljiv, moguće u stručnim službama, zaigrao se i u Razvojnu strategiju pokušao uvrstiti dosjetke iz pojmovnika rodne terminologije gospođe Borić i Centra za ženske studije. Primjerice, u duhu Orwellove distopije, pokušalo se u ovaj dokument podmetnuti niz besmislica poput promicanja uporabe rodno osjetljivog jezika, ne samo u tijelima Grada Zagreba, već ni manje ni više, nego i u javnom govoru. Poštovana gospođo, osobo Borić, drugarice i drugovi, no pasaran! Poručujem vam da prvo to provedite kroz Hrvatski sabor, a onda ćemo to raspraviti i ovdje u Gradskoj skupštini – rekao je gradski zastupnik Zlatko Hasanbegović.

Na izrečeno replicirala je Borić kazavši kako je vidljivo da se gradonačelnika Bandića ponovno ucjenjuje te se boji da bi već sutra iz dokumenata mogle nestati i nacionalne manjine, kao što je to slučaj sa svim oblicima pojma rod. Podsjetila je također na to da se pojam roda koristio u strategijama i akcijskim planovima prijašnjih godina. Sve je ovo zasjenilo višesatnu raspravu o strateški važnom dokumentu za Zagreb sadržanom na 250 stranica koji je branila Sanja Cvjetko Jerković ispred Gradskog ureda za Strategijsko planiranje i razvoj Grada, a koji je na kraju i usvojen s 26 glasova za i 19 protiv.