Jeste li vidjeli poremećenog ubojicu sa slike?

Policijska fotografija Željka Blaževića

Autor:: Stjepan Marković 2/2/2010 11:15

-.-www.mup.hr-.-Policijska fotografija Željka BlaževićaPsihički poremećeni ubojica Željko Blažević (45) pobjegao je prošli petak sa odjela za forenzičku psihijatriju Psihijatrijske bolnice Vrapče.

Bjegunac je visok 191 centimetar te srednje tjelesne građe. Ima crnu kosu i zelene oči, a navodno se radi o inteligentnoj ali vrlo nestabilnoj osobi.

Blažević je 2008. godine u parku u Prečkom sa 25 uboda nožem ubio prolaznika Jovana Rapaića (57), a bijeg iz bolnice nije mu bio preveliki problem jer odjel nije građevinski zamišljen za forenzičku medicinu.

– Taj odjel nema uvjete da čuva osobe poput dotičnog. Policija traga za pobjeglim pacijentom, ali dosad nismo imali pravu informaciju gdje bi mogao biti – rekli su u PU zagrebačkoj.

Ravnatelj Psihijatrijske klinike Vrapče dr. Vlado Jukić potvrdio je da je pobjegao 45-godišnji pacijent no nije htio iznositi detalje.

– Riječ je o pacijentu koji je opasan za društvo. On je jedan od onih koji su napravili nešto što ima elemente kaznenog djela ali s obzirom da su neubrojivi, onda to zakon definira drugačije – kazao je Jukić.

Dodao je da imaju ugovor s Ministarstvom zdravstva prema kojemu u njihova klinika osigurava 70 ležajeva za takve pacijente. Uvjeti su prema ravnateljevim riječima vrlo loši.

– Na današnji dan u odjelu se nalazi 68 pacijenata, a smješteni su po pet do šest osoba u jednu sobu što je vrlo loše – kazao je Jukić.

-.-Davor Puklavec/ PIXSELL-.-U planu je gradnja novog odjela koji bi bio prilagođen takvim pacijentima. Sobe bi bile jednokrevetne ili dvokrevetne. Odjeli bi bio bolje čuvan, oko njega bi bila ograda koju se ne može lagano preskočiti, a ugradio bi se suvremeni elektronički sustav osiguranja što bi otežalo bijegove i olakšalo nadzor nad pacijentima.

Iako su izvađene sve dozvole i gradnja bi mogla početi sredstva iz državnog proračuna nisu osigurana.

– Mi smo uvijek zadnja rupa na sviralu. Za nas nikada nema novaca, ponekad se čini da će se početi graditi tek kada bude viška u proračunu – rekao je Jukić.