Je li Zemlja jedini planet na kojemu ima života?

Lansiranje kreće idući tjedan

Nakon nešto više od tri desetljeća izrađen je najveći i najsnažniji teleskop u povijesti. Spreman je za orbitu i slanje novih informacija o postanku svemira i zemljolikim planetima izvan našeg Sunčeva sustava.

Svemirski teleskop James Webb, nazvan po bivšem ravnatelju američke svemirske agencije NASA-e, nasljednik je legendarnog Hubblea, a lansirat će ga idući tjedan.

Kozmolog i astrofizičar John Mather, jedan od suosnivača projekta Webb, opisao je nedavno na Twitteru nevjerojatnu osjetljivost teleskopa – JWST može vidjeti toplinski otisak bumbare s udaljenosti na kakvoj je Mjesec.

Sva ta energija potrebna je kako bi se mogao opaziti slab sjaj svjetlosne energije koju su odašiljale prvobitne galaksije i zvijezde u nastajanju.

Teleskop Hubble u stanju je proučavati događaje koji su se u svemiru dogodili 500 milijuna godina nakon Velikog praska, a Webb se može vratiti još više unazad –  čak do 200 milijuna godina nakon tog događaja.

Ovaj teleskop dizajniran je kako bi odgovorio na najveća astronomska pitanja današnjice, rekla je NASA-ina astrofizičarka Amber Straughn još 2017. godine.

Webbom možemo vidjeti te nezrele galaksije i naučiti kako s vremenom rastu, dodala je Straughn.

Teleskop će pružiti i nove informacije o gotovo pet tisuća egzoplaneta. Iako je poznato da su neki planeti izvan Sunčeva sustava toliko udaljeni od svojih zvijezda da bi mogli biti prikladni za život, znanstvenike zanimaju i njihove atmosfere i ima li na njima vode.

Konačni je cilj doznati je li Zemlja jedina ili postoje slični planeti na kojima bi mogao niknuti život.