Izraz ‘osobe koje menstruiraju’ u Programu za mlade izazvao burnu raspravu, Dolenec ne vidi ništa sporno

"U Rijeci se takav program već provodi. Mi mislimo da to tako treba biti i u Zagrebu", poručila je. Dolenec.

FOTO: OTV

Zamjena pojma ‘žene’ sintagmom ‘osobe koja menstruira’ u novom Programu za mlade zagrebačke vlasti, podigla je dosta prašine.

“Doista ne vidimo problem u tome da se formulacija napravi inkluzivnijom. Poznato je da se ta formulacija odnosi na djevojčice, na žene i na transrodne osobe koje su u populaciji mladih izrazito ugrožena i marginalizirana skupina, izložena raznim oblicima nasilja i socijalnoj isključenosti”, rekla je Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba.

Tema je to, ističe Dolenec, kojom se bave i drugi gradovi.

“U Rijeci se takav program već provodi. Mi mislimo da to tako treba biti i u Zagrebu”, poručila je.

Međutim, gradska oporba smatra kako Tomašević na mala vrata u zagrebačke škole i institucije uvodi rodnu ideologiju i spolni odgoj.

“Očekujemo zanimljivu raspravu oko ovih rodno neutralnih osoba koje menstruiraju i sličnih gluposti kojima se oni bave umjesto da shvate ozbiljnost situacije u Zagrebu”, rekao je gradski zastupnik Igor Peternel.

“Tomašević se poziva da sve to piše u njihovom programu, ali to nije istina, jer se u njemu itekako razlikuju žene i LGBTIQ osobe”, kazala je gradska zastupnica Lucija Topolovec.

“Mi smo jasno istaknuli da će naši prioriteti u svim područjima poticati i jačati sve aktivnosti koje se tiču i rodne ravnopravnosti i prava LGBTIQ zajednice. Naš stav u vezi toga je jasan i on je sad proveden i kroz Program za mlade”, poručila je zamjenica Dolenec.