Izmjena Statuta, smanjenje prireza, obnova pročelja – glavne točke sjednice Gradske skupštine

 

I dok Milan Bandić i Gradska uprava smatraju da omogućavanjem zastupničkih mjesta u Gradskoj skupštini pripadnicima nacionalnih manjina daju veća prava, zagrebački HDZ ovu odluku neće podržati.

-HDZ neće podržati ovu odluku, ovo je način na koji će se manipulirati nacionalnim manjinama. To je čista manipulacija jednim dijelom društva u svrhu nečije osobne kampanje. Takva praksa uoči izbora ne može se dopustiti. Nacionalne manjine integralni su dio društva i HDZ je njihov rad kroz povećanje proračunskih sredstava dodatno potaknuo. To znači njihov jači aganžmam, a ovo uoči izbora obična je trgovina – izjavio je Andrija Mikulić, predsjednik Gradske skupštine.

Upitno je hoće li i gradski SDP podržati ovakvu odluku.

-Vidjet ćemo kako ćemo glasovati po ovom pitanju nakon što dobijemo odgovor kako će ovakav način pomoći nacionalnim manjinama. Mi smatramo da za gradsku infrastrukturu, stanje u dječjim vrtićima i gospodarenju otpadom postoji samo jedna zastava – izjavio je Dominik Etlinger.

Osim o sudbini zastupnika nacionalnih manjina, na sjednici će zastupnici raspravljati i o SDP-ovom prijedlogu o smanjenju prireza za 2 posto.

-Naš cilj je prepoloviti prirez u Zagrebu, ali postepeno kako ne bi izazvali šok u gradskoj blagajni. Formula je jednostavna, smanjenje prireza od 2% nadoknadi se povećanjem prihoda od imovine za 1%, a to znači između 100 i 300 kuna više u novčanicima građana. Kada prepolovimo prirez uštede za Zagrepčanke i Zagrepčane iznosit će o 800 do 1000 kuna. Zagreb ima najviše imovine u Hrvatskoj kojom upravlja posve neefikasno. To moramo promijeniti – dodao je Etlinger.

Iz Gradske uprave ovakav prijedlog smatraju sramotnim.

-To nije socijalna mjera – poručuju iz Gradske uprave.

 

– Vjerojatno misle da je podjela šlapa djeci socijalna mjera – odgovorio je Etlinger.

Na dnevnom redu sjednice Gradske skupštine naći će se i odluka o obnovi pročelja, a prijenos sjednice pratite u programu Jabuke TV od 9.00 sati ujutro.