Izložba božićnih jaslica u centru Zagreba

jaslice

Autor:: Tajana Šanjug 12/16/2009 20:31

Međunarodni izlog božićnih jaslica organizira Udruga prijatelja hrvatskih jaslica koja je osnovana 2004. godine s ciljem proučavanja, njegovanja i promicanja tradicije izrade božićnih jaslica.
 
Udruga je osnovana na poticaj Josipa Barleka, višeg kustosa Etnografskog muzeja u Zagrebu, koji se bavi narodnim običajima, vjerovanjima i pučkom pobožnošću. Udruga djeluje pri Etnografskom muzeju u Zagrebu i okuplja tridesetak članova iz Hrvatske. Tijekom proteklih godina udruga je imala zapažene uspjehe na izložbama diljem Hrvatske i u inozemstvu.
 
S izložbom hrvatskih božićnih jaslica koje su izradili njeni članovi, Udruga se prvi put javnosti predstavila u Etnografskom muzeju 2005., a od 2006. redovito sudjeluje na Međunarodnoj izložbi jaslica i jasličkog stvaralaštva u Rimu “100 persepi” – 100 jaslica.
 
Udruga širi svoju djelatnost te je po prvi puta organizirala izložbu božićnih jaslica u pastoralnom centru Župe blaženog Alojza Stepinca u Koprivnici, pastoralnom centru Sv. Nikole u Jastrebarskom, a sudjelovala je i na izložbi jaslica u Salzburgu.
 
Prije tri godine Udruga se javnosti predstavila u sklopu 1. zagrebačkog međunarodnog izloga božićnih jaslica. U sklopu Adventa u srcu Zagreba predstavljaju se odabrane eksponante na temu Isusova rođenja koje su dijelom izradili članovi Udruge, a dijelom poznati i nepoznati narodni umjetnici iz Hrvatske.