Izložba Baciti istinu u lice! stiže u Muzej suvremene umjetnosti

Društveni aktivizam u retrospektivnoj izložbi Ratka Petrića

Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu bit će domaćin retrospektivne izložbe Baciti istinu u lice! na kojoj će se moći pogledati tristotinjak radova Ratka Petrića, autora koji je stvarao gotovo pedeset godina i tako postao jednim od ključnih lica hrvatske umjetnosti druge polovice 20. stoljeća. Petrićevo raznoliko stvaralaštvo uljučuje makete, skulpture, plakate, radove na papiru, ali i multimedijske sadržaje koji će se moći razgledati od 30. ožujka do 23. svibnja.

Ratko Petrić svoju je umjetničku karijeru započeo šezdesetih godina kao crtač i karikaturist, nakon čega aktivno dizajnira plakate, tiskovine i grafike, ali glavninu njegova opusa čine skulpture u kojima oslikava ključnu temu svoje poetike – čovjeka i njegovu sudbinu. Visok status u hrvatskoj kulturi zaslužio je i osnivanjem fenomena Salon mladih, likovne grupe Biafra, međunarodne kiparske kolonije i parka skulptura u Jakovlju te parka skulptura u Zadru.

ratko petrić
Zaslužan za novi oblik figuracije u hrvatskom kiparstvu, Petrić je pomoću ironije, sarkazma i groteske propitkivao društveno-političke i umjetničke pojave svoga doba, a oslanjao se i na književna stvaralaštva Franza Kafke i Georgea Orwella, čije je motive nerijetko koristio u svom opusu. Kritikom globaliziranog svijeta, autor je anticipirao ratna stradanja i bigbrotherovsku stvarnost koja na neki način cirkulira između sadašnjosti i distopije. Muzej suvremene umjetnosti ugostit će neke od njegovih najvažnijih radova iz brojnih ciklusa, kao što su Pečat, Gozba, Abortis, Svevid, Bog Eros i Životinjska farma. Kod Petrića ljudski je lik reduciran, pojednostavljen i lišen individualnih odlika, često nadrealan i sveden na karikaturu , a simbolizira čovjeka današnjice. Također, njegovi radovi često tematiziraju žensko tijelo koje je objektivizirano kroz prizmu seksualnosti i svedeno na stereotip.

ratko petrić
Ovom će izložbom javnosti po prvi puta biti predstavljen integralni kritički presjek cjelokupnog Petrićevog opusa, a posjetitelji će moći uživati i u raznolikom popratnom programu koji uključuje obiteljski program mali i veliki, kreativne likovne radionice, kreativnu art terapiju te umjetničko-edukativni program MSU avantura namijenjen publici od vrtićke do studentske dobi, a Klub mladih MSU ovoj će izložbi posvetiti petu epizodu podcasta Tobogan.

 

Autorica: Michaela Ljubičić