Izgleda da Čović nema budilice za spavače u ZET-u

Josip Hren

Autor:: Josip Hren 12/24/2010 9:59

U Zagrebačkom holdingu zaposlenici imaju pristojne plaće, znatno veće od hrvatskog prosjeka. Holding posluje prilično loše u zadnje vrijeme i svako malo se zadužuje novim kreditima. E, tako bi i moj sedmogodišnji sin znao biti predsjednik Uprave.

Sindikati u Holdingu ne žele se odreći prava na božićnice – 2 900 kuna po zaposleniku. Nije ih briga što je tvrtka u financijskim problemima. U jednu ruku su u pravu – oni su manje odgovorni od Uprave Holdinga za te probleme. Ugledali su se na jednu članicu Uprave Holdinga koja uz trostruku prosječnu holdingovsku plaću prima i (kako pišu mediji) Saborsku mirovinu.

Gradska se uprava uspjela prije nekoliko mjeseci dogovoriti sa sindikatima o neisplati božićnica. Isto su učinile i državna uprava i javne službe mada su u njima plaće znatno manje nego u Holdingu.

No, gospodin Čović se kasno sjetio. Evo, preksutra je Badnjak, a on se još nije dogovorio sa sindikatima. Sindikati prijete štrajkom. Briga ih za solidarnost s gradskim i državnim (i javnim) službenicima. Bezobrazno najavljuju blokadu javnog gradskog prometa i kolaps na gradskim ulicama tijekom praznika.

Među 13 tisuća zaposlenika Holdinga ima podosta šetača, ali i spavača. Valjalo bi ih probuditi i pokazati im smjer k izlaznim vratima tvrtke. Pa neka spavaju doma. Ali izgleda da gospodin Čović nema budilice. Kada se probude, ispod Božićne jelke čekat će ih nagrada za tvrdi san – božićnica?