Izabran najšrklet za 2017. godinu

sudionici su slijepo kušali 8 uzoraka sorte škrlet berbe 2017. godine članova Udruge - Florijanović, Ilovčak, Jaram, Kezele, Miklaužić, Mikša, Trdenić i Voštinić-Klasnić i izabrali najškrlet 2017. godine

Fotografija Julio Frangen

Manifestacija ŠkrletOVO okupila je u subotu u Ivanić Gradu brojne vinske stručnjake koji su u selekcijskom dijelu programa škrlet, Vinarije Voštinić-Klasnić proglasili Najškrletom redovne berbe 2017. Zabavni dio, ŠkrletOVO PARTY privukao je dvjestotinjak građana, vinskih zaljubljenika koji su do kasnih večernjih sati uživali u odabranim vinskim ostvarenjima, gastronomskoj ponudi i glazbenom programu.

– Škrlet ima veliki potencijal za daljnji razvoj turizma u Ivanić Gradu i Moslavini i zato smo ponosni pokrovitelji ove manifestacije koja promovira našu autohtonu sortu van granica našeg kraja – naglasio je gradonačelnik Ivanić Grada, Javor Bojan Leš.

Predsjednik Udruge škrlet Moslavina, Janko Kezele istaknuo je napore Udruge i značajan napredak koji je postignut u protekloj godini u unaprjeđenju kvalitete škrleta, ali i njegovoj promociji van granica Moslavine.

Stručni dio ŠkrletOVA okupio je 70 sudionika među kojima predstavnike struke, lokalne i područne samouprave, distributere, novinare, i vinske zaljubljenike.

Fotografija Julio Frangen

– Škrlet je jedna od najznačajnijih bijelih autohtonih sorti kontinentalne Hrvatske, naročito zbog njegova kvalitetnog potencijala. Zahvaljujući unaprijeđenoj kvaliteti genske osnove i sadnog materijala do koje se došlo klonskom selekcijom u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu, vinari s ovog područja su u prednosti u odnosu na svoje kolege u drugim regijama i nadamo se da će to znati dobro iskoristiti – istaknuo je je doc.dr.sc. Darko Preiner sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta.

Tijekom vinske degustacije „Osjeti, okusi….škrlet“ vođene od strane enologa dipl.ing. agr. Krešimira Hrena, sudionici su slijepo kušali 8 uzoraka sorte škrlet berbe 2017. godine članova Udruge – Florijanović, Ilovčak, Jaram, Kezele, Miklaužić, Mikša, Trdenić i Voštinić-Klasnić i izabrali najškrlet 2017. godine. Degustacija je vođena s osvrtom na 3 parametra u vinu: aromu, harmoniju i doživljaj vina nakon kušanja.

Fotografija Julio Frangen

– Škrleti berbe 2017. su odlične, standardne kvalitete. Proizvođači su postigli zamjetan napredak, a vina možemo okarakterizirati kao zavodljiva, ljetna, lepršava, svježa i pitka – poručio je enolog Hren.

Nakon stručnog dijela, zabavni dio ŠkrletOVO PARTY okupio je dvjestotinjak posjetitelja koji su kušali vina i u razgovoru s vinarima dobili priliku bolje se upoznati o posebnostima ove authotone moslavačke sorte. Uz škrlete iz redovne berbe 2017. predstavljena su i specijalna vina poput škrleta kasne berbe, orangea, odležanog, pa čak i pjenušavog. Kako dobra kapljice najbolje ide uz dobre zalogaje i glazbu, posjetitelji su mogli uživati i u ponudi mesnih specijaliteta, hrskavih bučnica te domaćih bučinih ulja, a za glazbeni ugođaj zaslužan je bio duo „Fine & Jazzy Bouquet“.

Drugo po redu ŠkrletOVO organizirano je u cilju promocije škrleta kao simbola Moslavine zajedničkom suradnjom Udruge škrlet Moslavina, Turističke zajednice i Grada Ivanić-Grada, koji je ujedno i pokrovitelj manifestacije.

Press materijal