Iz mesa prijeti virus kojeg možete pravilno uništiti samo na jedan način!

Gotovo trećina domaćih i divljih svinja u Hrvatskoj prokužena je hepatitisom E. Na ljude se taj virus koji uzrokuje upalu jetre, najčešće prenosi konzumacijom zaražene hrane. Zbog toga znanstvenici savjetuju građanima da veliku pozornost posvete dobroj termičkoj obradi mesa.

Na početku sezone roštiljanja građane podsjećamo da meso trebaju dobro ispeći. Virus hepatitisa E (HEV) je vrlo otporan virus koji se može inaktivirati ako se meso peče najmanje 30 minuta na 70 stupnjeva. Na mesu ne smiju biti vidljivi tragovi krvi ni sukrvice“, savjetuju liječnici i veterinari.

 

Svjetska zdravstvena organizacija godišnje bilježi oko 20 milijuna infekcija hepatitisom E. Iako je virus proširen diljem svijeta, najviše je zaraženih u istočnoj i južnoj Aziji. Posljednjih desetljeća sve je više zaraženih u Europi.

„Hepatitis E u Hrvatskoj često prolazi neprepoznato i nedijagnosticirano jer je ovdje načelno blaga bolest koja ne zahtijeva posebnu terapiju, a treba ga uvrstiti u diferencijalnu dijagnozu kada se radi o oštećenju jetre. Poseban oprez potreban je za imunosuprimirane bolesnike, kod kojih hepatitis E može uzrokovati kroničnu bolest”, istaknula je pročelnica Odjela za virusologiju Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ Oktavija Đaković Rode.

Voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Pavle Jeličić rekao je da je hepatitisom E u Hrvatskoj zaraženo oko 10 posto veterinara, šumara i lovaca.

Ravnatelj Hrvatskog veterinarskog instituta Boris Habrun ističe da se istraživanjem hepatitisa E u životinja taj institut sustavno bavi već 15 godina.

„U posljednje istraživanje bilo je uključeno više od 7000 životinja. Pretraženi su uzorci 14 životinjskih vrsta. Virus je utvrđen kod domaćih i divljih svinja te samo kod jednog šumskog miša“, kazala je predstojnica Odjela za virologiju Hrvatskog veterinarskog instituta Lorena Jemeršić.

Pritom je istaknula kako zaražene svinje ne pokazuju simptome bolesti, pa se na farmama zna dogoditi da se infekcija primijeti tek kad oboli farmer.