Ivica Kostelić: Sudbina dijeli karte, mi igramo

Ivica Kostelić je gostovao u premijernom VIP Club Podcastu i osvrnuo se na brojne zanimljive teme.

Foto: YouTube screenshot / VIP Club

Legenda skijanja, Ivica Kostelić gostovao je u prvom podcastu VIP Club-a i dotaknuo se brojnih zanimljivih tema. Otkrio je planove za budućnost, što zamjera FIS-i, svoje prvo pijanstvo, ali i ulogu Gipsa kao djeda. Naravno, prvo pitanje, odnosilo se na prinove u obitelji i koronavirus.

“Osjećam se odlično. Volio bih da situacija nije ovakva, ali osjećam se dobro. Drago mi je da su curice dobro, idemo naprijed. Imam sreće da živim na selu i imam veliki grunt oko kuće pa provodim vrijeme vani. Naviknuti sam na putovanja i vjerojatno od djetinjstva nisam proveo ovoliko vremena kući. Jedinstvena je situacija ali skupljam snagu za sve ono što dolazi kada izolacija prestane”, ispričao je Ivica i otkrio kopira li u odgoju djece svoje roditelje:

“Pokušavam kopirati neke stvari, prije svega odnos prema prirodi. Također, da se razvijaju sportski i prema svojim željama.

Prisjećajući se početaka i velike karijere naglasio je kako ni danas ne može pronaći odgovor kako je jedna mala Hrvatska uspjela ostvariti veće rezultate od Austrije, Švicarske, Francuske,…

“Tu nešto ne štima ako je moguće da su ih pobijedili ljudi s asfalta. Mislim da je za uspjeh zaslužna kombinacija brojnih čimbenika. Naš treninga je bio bolji od treninga konkurencije. Očito je da njihovi sustavi ne izvlače svoj maksimum. Njihova premoć u resursima koji imaju utjecaj na rezultat je toliko velika da je apsolutno nemoguće da vas pobijedi neki autsajder.”

Objasnio je zašto današnja slika skijanja nema smisla i kako budućnost skijanja uz postojeća pravila nema budućnost. “Bit sporta je postići nemoguće, što ste dalje od te biti, to ste dalje od vrhunskog sporta”, rekao je Ivica pa dodao: “Skijanje je nažalost sport koji nema ujedinjeno vodstvo koje bi se brinulo o dobrobiti sporta. Međunarodna skijaška federacija je pokušaj demokracije. Strategije razvoja u skijanju nema.”, dodao je da se je skijanje svelo na interese pojedinaca i lobija koji mijenjaju pravila kako bi njima bilo lakše.

“Često me prijatelji pitaju, zašto toliko kritiziraš FIS? Mislim da su se brojne loše stvari u povijesti dogodile zbog šutnje, zašto onda da šutimo? Treba reći svoje mišljenje, a pogotovo ako je argumentirano i ako čvrsto vjerujemo da je ispravno.

Ivica misli da će hrvatsko skijanje dobro prebroditi krizu.

“Što se tiče rezultata ne bojim se da će prebroditi krizu. Hrvatsko skijanje ima dobre rezultate i ima nekoliko dobrih skijaša koji mogu postizati vrhunske rezultate u sljedećim godinama. Pitanje je koliko će ova kriza imati utjecaja na cijeli sport. Mislim da će sve reprezentacije biti pogođene krizom, većina će biti lakše. Tu će doći do izražaja snalažljivost našeg saveza. Nadam se da ćemo se kroz neki kraći period konsolidirati, tako da možemo pružiti najbolje moguće uvjete našim skijašima.”

Na pitanje o prvom pijanstvu Ivica je otkrio da je to bilo poprilično kasno: “Moje prvo pijanstvo je bilo na Svjetskom juniorskom prvenstvu nakon što sam osvojio brončanu medalju”, kazao je Ivica za podcast.