IV. Zagreb Forum

Glavni cilj ove inicijative je da olakša poslovanje i gospodarsku suradnju Kine i europskih zemalja, osobito poduzetnicima s Balkana na područje industrije i trgovine ulaganja, kulture, obrazovanja i turizma

Na Sveučilištu Libertas održan je IV. Zagreb Forum na temu Uloga Kine u jugoistočnoj Europi – Inicijativa 16+1 za suradnju na zapadnom Balkanu što ga je organizirao Centar za međunarodne studije radi promicanja poslovnih odnosa Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe, a okupio je brojne kineske i regionalne znanstvenike iz područja međunarodnih odnosa.

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba dr.sc. Jelena Pavičić Vukičević pozdravila je prisutne i istaknula veliko zadovoljstvo zbog održanog Foruma.

– Gosti iz Šangaja, našega prijateljskog grada, imaju priliku s nama produbiti suradnju i međusobno razumijevanje. Ovo je idealan trenutak da kineske investicije u Hrvatskoj dovedemo u prvi plan. Na nama je da svima zainteresiranima za ulaganje u ovu regiju otvorimo vrata i omogućimo ulaz zdravog kapitala iz Azije. Važno je istaknuti činjenicu kako je Hrvatska domaćin summita Inicijative 16+1 što će se ove godine u rujnu održati u Dubrovniku – istaknula je zamjenica gradonačelnika.

Predsjednik Centra za međunarodne studije prof. dr. sc. Radovan Vukadinović izrazio je dobrodošlicu gostima te je prisutne podsjetio na važnost Kine na međunarodnoj razini.

– Kina je važan igrač u međunarodnim odnosima, a naš fokus mora biti na odnosu Kine i naše regije. Kina traži otvoreno tržište, pošteno tržišno natjecanje, dobru suradnju i dobre poslovne rezultate. Mislim da joj to možemo pružiti – poručio je Vukadinović.

Glavni cilj ove inicijative je da olakša poslovanje i gospodarsku suradnju Kine i europskih zemalja, osobito poduzetnicima s Balkana na područje industrije i trgovine ulaganja, kulture, obrazovanja i turizma, čuli smo danas na Forumu. Kina inače inicijativu smatra integralnim dijelom svog megaprojekta ‘Jedan pojas, jedan put’, što je svojevrsno aktualiziranje Puta svile.