Inteligencija je središnja tema ovogodišnjeg Festivala znanosti u Tehničkom muzeju Nikola Tesla

Svake godine Festival u Tehničkom muzeju Nikola Tesla posjeti oko tri do četiri tisuće posjetitelja.

FOTO: Zagrebancija.com

U Tehničkom muzeju Nikola Tesla svečano je otvoren 22. Festival znanosti koji se od 22. do 27. travnja 2024. odvija na čak 36 lokacija širom Hrvatske. Festival znanosti manifestacija je koja se u Hrvatskoj kontinuirano organizira od 2003. s ciljem približavanja znanosti javnosti kroz informiranje o procesima, aktivnostima i rezultatima na području znanosti, poboljšavanja javne percepcije znanstvenika, te motiviranja mladih za istraživanje i stjecanje novih znanja. Središnja tema ovogodišnjeg Festivala je inteligencija. Rijetko koji pojam danas izaziva toliko zanimanja kao inteligencija. Riječ inteligencija potječe od latinske riječi inteligere i znači razumijeti, shvatiti. Inteligencija se definira kao mentalna karakteristika koja obuhvaća: sposobnost  za učenje iz iskustva, prilagodbu na nove situacije, razumijevanje i korištenje apstraktnih pojmova i upotrebu znanja za snalaženje u okolini. Pojednostavnjeno rečeno pod pojmom inteligencije danas se uglavnom smatra skup različitih, pojedinačnih nezavisnih intelektualnih sposobnosti.

FOTO: Zagrebancija.com

– Od 2003., 22. godinu zaredom, kontinuirano, najveća manifestacija popularizacije znanosti na nacionalnoj razini, ima nas u 37 gradova u Hrvatskoj, od krajnjeg istoka do krajnjeg juga. Što se tiče Zagreba, ima nas na više lokacija. Osim u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, gdje se tradicionalno održava najviše radionica i predavanja, ima nas i na Veterinarskom fakultetu, Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, knjižnici Gajnice, Centru za obrazovanje Susedgrad, u nekim dječjim vrtićima, sigurno sam nekog izostavio jer ima puno sudionika – rekao je Branimir Prgomet, koordinator programa Festivala znanosti.

FOTO: Zagrebancija.com

Tjedan znanosti traje do subote, a najbogatiji program tradicionalno je u Tehničkom muzeju Nikola Tesla.

– U Tehničkom muzeju, konstantno, od 10 do 20 sati, različite radionice, predavanja. Tema ovogodišnjeg izdanja Festivala je inteligencija, u zadnje vrijeme iznimno aktualna, u pojmu umjetne inteligencije, ali mi se ovdje ne bavimo samo time, nego se bavimo općenito inteligencijom, od one kako je općenito kod ljudi shvaćamo, analitičke, preko inteligencije u prirodi, inteligencije prostora, pčelinjih zajednica, inteligencije u prometu, odnosno kakva je ljudska inteligencija u odnosu na umjetnu u prometu, inteligentne kreativne konstrukcije, inteligencija kemijskih pokusa, to su između ostalog i naslovi nekih naših radionica – dodao je koordinator programa Festivala znanosti.

FOTO: Zagrebancija.com

Rađamo se znatiželjni i, stalno propitujući svijet oko sebe, odrastajući postajemo produktivni članovi zajednica. Čežnja za dodatnim znanjem i poticanje urođene znatiželje ili inteligencije u svim dobima života vrijedan je cilj za koji se Festival znanosti kontinuirano zalaže. Radionice su namijenjene najmlađima, ali i onima nešto starijim.

FOTO: Zagrebancija.com

– Festival je uvijek besplatan, svi programi. Niz je programa, ujutro od 10.00 sati, navečer do 20.00 sati. Očekujemo, već imamo najave. Svake godine Festival ovdje, u našim prostorima, posjeti oko 3 do 4 tisuće posjetitelja i korisnika jer su oni aktivni sudionici radionica, ili pohađaju predavanja, tako da i ove godine očekujemo taj broj – pojasnila je Markita Franulić, ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

FOTO: Zagrebancija.com

– Pridružite nam se u borbi protiv predrasuda i neznanja, budimo zajedno kreativni, zabavni, poučni i inspirativni kroz zanimljive sadržaje o zagonetnom svijetu inteligencije u programu još jednog Festivala znanosti. Dobro došli – poručili su iz Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

FOTO: Zagrebancija.com

Festival znanosti održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, i uz sufinanciranje Grada Zagreba – Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo i Ministarstva kulture i medija.

ČLANAK JE SUFINANCIRAN SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE PLURALIZMA I RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA