Inicijativa ‘Čuvamo naš park’ ide dalje

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, 2. veljače, izdalo je rješenje kojom se poništila odluka o izgradnji pastoralnog centra Blaženog Alojzija Stepinca. Iz inicijative 'Čuvamo naš park' ističu kako se oni ne protive gradnji crkve ali smatraju da je potrebno napraviti studiju, čiji bi rezultati doveli do najboljeg rješenja za lokaciju spomenutog sakralnog objekta

Od šesnaest točaka koje je građanska inicijativa ‘Čuvamo naš park’ ponudila Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja za ukidanje odluke o lokacijskoj dozvoli, razmatrane su samo tri, koje su ipak bili dovoljne da se ona ruši.

– Prva točka po kojoj je lokacijska srušena je veličina gradnje. Znači, izašlo se iz zakonskog maksimuma dopuštene gradnje i to trostruko. Maksimalna veličina koju ova parcela dopušta, po generalnom urbanističkom planu, je 720 kvadrata bruto površine. Projekt je predviđao 2.488 kvadrata. Druga stvar radi koje je srušena lokacijska je natječaj. Zemljište je gradsko, objekt je javne namjene i GUP određuje da je za takvu gradnju potreban natječaj. Treći razlog je parcelizacija. Znači, zakonski nije predviđeno da se parcela gradi iz različitih zona – objasnio je Igor Kramarić, predstavnik inicijative ‘Čuvamo naš park’.

Kratkoročni cilj, odnosno očuvanje parka Trnjanska Savica, je ostvaren, no sa aktivnostima nastavljaju i dalje. Iz Incijative napominju kako oni nisu protiv gradnje crkve Blaženog Alojzija Stepinca, već smatraju da se trebaju okupiti stručnjaci, koji će detaljnom studijom, pronaći najbolju lokaciju.

– Želimo da se konzultira struka, da ovdje tri godine radi projekt ‘Akupunktura grada’. Poznaju jako dobro grad, znaju sve parcele. Mi želimo nađe dugoročno najbolje rješenje – zaključila je Nevenka Trumbetaš Bakić, predstavnica inicijative ‘Čuvamo naš park’.