Imenovani novi ravnatelji kulturnih institucija

Autor: 12/15/2011 10:08

Velika rasprava na Odboru za kulturu povela se oko imenovanja novih ravnatelja kulturnih ustanova u vlasništvu grada. Ova rasprava zapravo je potaknuta lošim načinom funkcioniranja tih institucija. Kako je rekao Tedi Lušić, zamjenik pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje kulturu i šport, u planu je povezivanje kulturnih centara i njihovo brendiranje kako bi bili efikasniji.

-.-ZKL-.-U buduće se očekuje od ustanova u kulturni da budu uspješnije te da privlače gledatelje– U planu je da programi iz jednog centra za kulturu se prikazuju i u ostalima.Također, želimo da svaki od centara za kulturu bude prepoznatljiv po nečemu. Tako bi na primjer CK Trešnjevka trebao biti središte nezavisne kulture ili MCUK u Travnom i MSU za plesnu umjetnost. Na taj način ćemo privlačiti više gledatelja jer se ljudi vežu za prostor – rekao je Lušić koji je kazao kao mora prestati praksa da ti centri iznajmljuju prostore kulturnjacima.

– Nedopustivo je da mi damo nekom centru za kulturu 200.000 kuna, a oni nama u proračun vrate 250.000 kuna jer na kraju zarade od davanja svojih dvorana na korištenje kazališnim ili drugim trupama za izvođenje predstava – kazao je Lušić.

Ova rasprava nadovezala se na imenovanje ravnatelja Međunarodnog centra za usluge u kulturi (MCUK). Zastupnici su istaknuli kako bi trebalo doći do redefiniranja uloge ovog centra budući da nemaju prepoznatljivi program koji bi privlačio građane, a posebno stanovnike Novog Zagreba koji mu gravitiraju.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-Članovi Odobra za kulturu Marin Knezović i Dinka Pavelić–  Ovaj centar se malo bavi iznajmljivanjem narodnih nošnji pa malo organizacijom Međunarodnog lutkarskog festivala  (PIF)  – rekao je Marin Knezović (SDP) istaknuvši kako se mora odrediti čime će se ovaj centar baviti.

Florijan imenovan V.D.-om

Nebojša Slijepčević predsjednik upravnog vijeća MUCK-a je kazao kao je u planu redefiniranje djelatnosti ovog centra. S obzirom da će dolaziti do promjene djelatnosti, zastupnici su odbili imenovati Josipa Florijana ravnateljom tog centra već su ga imenovali vršiteljem dužnosti dok se ne završi proces transformacije.

Velika rasprava povela se i oko imenovanja ravnatelja Koncertne direkcije Zagreb. Uloga direkcije bi se trebala redefinirati pa je gradski ured za obrazovanje kulturu i sport predložio da se umjesto ravnatelja imenuje vršitelj dužnosti. Oni su predložili da na to mjestu bude dosadašnji ravnatelj Koncertne direkcije Davor Žagar.

-.-Bruno Konjevic / CROPIX-.-Zvonko Maković, predsjednik Odbora za kulturuZastupnici nisu prihvatili ovu argumentaciju već su podržali imenovanje Josipa Nalisa za ravnatelja. Najžešći u protivljenju imenovanja Žagara bio je Zvonko Maković, predsjednik Odbor koji je kazao kako ne može podržati ostanak Žagara na čelu te institucije budući da je ona u minusu od 3,7 milijuna kuna.

Lušić: KD i Lisinski se moraju povezati

– Ravnatelj je ukinuo neke od prepoznatljivih programa kao Forte fortisimo pod izlikom da nemaju novaca, a ušao je u organizaciju adventa i sajmova po Bundeku zbog koji je stvoren još veći minus -rekao je Maković istaknuvši kako ovaj primjer pokazuje kako visoka kultura nije ta koja stvara gubitke.

Lušić je kazao kako promjene očekuju i Koncertnu direkciju i Dvoranu Lisinski jer ove dvije gradske ustanove konkuriraju jedna drugoj zbog čega se stvaraju gubitci. Istaknuo je kako je nedopustivo da svaki od njih ima po pet producenata što je previše.