Humanitarnom akcijom Terry Fox Run prikupljeno 127 tisuća kuna za Institut Ruđer Bošković

Poznato je da godišnje u Hrvatskoj zabilježeno više od 2500 novih slučajeva raka dojke, od čega oko 200 pripada u skupinu nasljednih slučajeva

Press materijal

Organizatori humanitarne akcije Terry Fox Run – Veleposlanstvo Kanade, Hrvatska liga protiv raka, agencija MPG, Zagrebački holding, hotel Esplanade Zagreb i agencija Media Val – potvrdili su konačan iznos sredstava prikupljenih 19. izdanjem trke. Riječ je o ukupno 127.000,00 kuna, prikupljenih donacijama do Svjetskog dana borbe protiv raka 4. veljače 2019. godine. Službeno uručenje donacije Institutu Ruđer Bošković upriličeno je danas u Palači dverce u sklopu obilježavanja 25. obljetnice Svjetskog dana bolesnika koje su organizirali Hrvatska liga protiv raka i Zajednica oboljelih od raka „Sveti Juraj“. Događanju su, između ostalih, nazočili dr.sc. Tomislav Madžar, posebni savjetnik Predsjednice za zdravstvo i sport, prof. dr. sc Ana Stavljenić-Rukavina, izaslanica gradonačelnik grada Zagreba, Daniel Maksymiuk, veleposlanik Kanade u Hrvatskoj, prof. dr. sc. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka, prof. dr.sc. Tihomir Balog, predstojnik Zavoda za molekularnu medicinu Insituta Ruđer Bošković, te Joe Bašić, direktor tvrtke MPG.

Cjelokupni prikupljeni iznos namijenjen je institutu Ruđer Bošković i njihovom Laboratoriju za nasljedni rak za projekt u sklopu kojeg će se vršiti analiza mutacijskih profila nasljednog raka dojke i jajnika kako bi se pomoglo u budućim terapijskih protokolima. Naime, svjetski je trend da se kroz mutacijske profile definiraju tipovi raka dojke i jajnika kako bi se mogle koristiti ciljane terapije. Poznato je da godišnje u Hrvatskoj zabilježeno više od 2500 novih slučajeva raka dojke, od čega oko 200 pripada u skupinu nasljednih slučajeva.

– Hrvatska liga protiv raka danas obilježava 25.obljetnicu Svjetskog dana bolesnika kojega je 1993. godine ustanovio sv. Ivan Pavao II. Iznimno mi je drago da smo u toj prigodi upriličili koncert za onkološke bolesnike i uručili donaciju od prošlogodišnje humanitarne utrke Terry Fox Run mladim znanstvenicima za istraživanje raka u Institutu Ruđer Bošković – izjavio je predsjednik Hrvatske lige protiv raka, prof.dr. Damir Eljuga.

Press materijal

Poznatu međunarodnu akciju, koja je u proteklih 19 godina okupila više od 100.000 sudionika u Hrvatskoj, prošlog je rujna na zagrebačkom jezeru Jarun trčanjem, rolanjem, hodanjem i vožnjom bicikla te kupnjom majica s vizualom akcije podržalo više od 5.000 građana. Pokroviteljstvo nad trkom Terry Fox Run velikodušno su prihvatili Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Središnji državni ured za šport te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Organizatori zahvaljuju svim tvrtkama i osobama koje su sudjelovale donacijama ili su na drugi način podržali zajedničku borbu protiv ove zloćudne bolesti.

Humanitarna trka Terry Fox Run svake se godine trči u čast mladiću Terryju Foxu koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo je u trku po Kanadi koju je nazvao „Maraton nade“. Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno, no trku, nažalost, nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini. U čast hrabrom Terryju njegova je obitelj odlučila nastaviti tradiciju te je pokrenula akciju skupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u 67 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska.

 

Press materijal