HSLS protiv prodaje autocesta, traže referendum

Autor: Sarah Srdar 10/9/2014 11:28

U subotu, 11. listopada, počinje akcija prikupljanja potpisa za referendum protiv davanja autocesta u koncesiju. Prikupljanje potpisa će se odvijati od 11. do 26. listopada na području cijele Hrvatske, a podršku sindikatima i građanskim udrugama dat će i HSLS.

– Mi ćemo se operativno pridružiti prikupljanju potpisa. U više od 150 gradova će naših 20 tisuća članova pomagati aktivnosti koordinacije sindikata i građanskih udruga – pojašnjava predsjednik HSLS-a Darinko Kosor, a kao razlog navodi važnost ovog referenduma.

– Monetizacija je opstrukcija interesa građana grada Zagreba, kao i nacionalnih interesa. Nešto što vrijedi 20 milijardi eura prodajemo za 20 milijardi kuna. U tome nema nikakve logike. 10 milijardi eura je uloženo do 2010. godine, a još toliko u protekle četiri godine – odgovara Kosor predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću koji je pokušaj raspisivanja ovog referenduma okarakterizirao kao pokušaj opstrukcije Vlade.

Vladimir Ferdelji ističe dva ključna razloga zbog kojih su autoceste gospodarski problem u našoj zemlji.

– Prvi je dio nepovoljnih kredita, a drugi način upravljanja – tvrdi Ferdelji.

Rješenje HSLS vidi u reprogramu kredita, zadržavanju autocesta u našem vlasništvu, uvođenju vinjeta i građenjem stotinjak novih izlaza s autocesta kako bi građani koji žive uz te prometnice mogli povećati vrijednost svojih nekretnina.

Protiv prodaje Hrvatskih autocesta je i prometni stručnjak Željko Marušić.

– Modeliranjem autocesta, našeg najvažnijeg dijela infrastrukture možemo bitno poboljšati turizam, gospodarstvo, pa i demografiju. Imamo jako loša iskustva sa dosadašnjim koncesijama. Cestarine su 70 posto skuplje, promet kamiona je potpuno izmješten na lokalne ceste koje onda održavaju građani svojim novcem i ginu ljudi zbog pretjecanja kamiona – zaključuje Marušić.