HSLS-ovci od Tomaševića traže dodatne lokacije za cijepljenje

HSLS-ovci su uputili otvoreno pismu gradonačelniku Tomaševiću

FOTO: Ivan Novosel TEKST: www.zagreb.hr

U zadnjih nekoliko tjedana bilježimo snažan rast broja novooboljelih, a samim time i onih koji se žele cijepiti. Nastaju gužve na cijepnim punktovima, a na to su sada sve reagirali i iz stranke HSLS.

Poslali su otvoreno pismo gradonačelniku Tomaševiću, a mi ga prenosimo u cijelosti:

– S obzirom na eksploziju broja novozaraženih građana pojavila se pojačana zainteresiranost Zagrepčana za cijepljenje protiv bolesti COVID-19. Istodobno je i velik broj građana procijepljenih prvom i drugom dozom radi što kvalitetnije zaštite zainteresiran za docjepljivanje tzv. „booster“ dozom cjepiva.

“Predlažemo hitnu organizaciju novih lokacija za cijepljenje”

Zbog toga svjedočimo novim gužvama na punktovima za cijepljenje i testiranje. Na punktu za cijepljenje na Zagrebačkom velesajmu cijepljenje se odvija ponedjeljkom,
srijedom i petkom od 8 do 12 sati te utorkom i četvrtkom od 14,30 do 19 sati, što smatramo nedostatnim kako bi se olakšala procijepljenost naših sugrađana, a moguća je i demotivacija zainteresiranih građana zbog gužvi.
Budući da je organizacija cijepljenja u Zagrebu u nadležnosti gradske uprave, predlažemo hitnu organizaciju novih lokacija za cijepljenje te hitno produljenje rada punkta na lokaciji na Zagrebačkom velesajmu, i to od 8 do 19 sati.

“Neka se medicinarima omogući besplatan topli obrok”

Također, kako bi se olakšao rad medicinskih djelatnika na lokacijama za cijepljenje, koji često tamo rade nakon svojeg odrađenog radnog vremena u domovima zdravlja i bolnicama, predlažemo da im se omogući besplatan topli obrok i osvježavajući napici, koje ste zbog ušteda ukinuli prije više od mjesec dana.
Jedna od preventivnih mjera širenja bolesti uzrokovanih koronavirusom redovito je pojačana higijena i upotreba zaštitnih sredstava.

“Osigurajte hitnu distribuciju zaštitnih sredstava”

Zbog financijskih problema zaštitna sredstva još uvijek nisu osigurana za zaposlenike zagrebačkih odgojno-obrazovnih ustanova te zdravstvenih i javnih ustanova. Budući da su njihovi zaposlenici svakodnevno izloženi velikom broju kontakata s građanima i korisnicima, dodatno im je ugroženo zdravlje te postoji mogućnost da oni postanu prenositelji virusa.
Taj problem osobito je izražen u zdravstvenim ustanovama te odgojno-obrazovnim ustanovama Grada Zagreba.
Gradonačelniče, molimo da osigurate hitnu nabavu i distribuciju zaštitnih sredstava za ustanove u gradskom vlasništvu kako bi se zaštitio javnozdravstveni interes, a posebice u okolnostima trenutačnog širenja navedene epidemije. – pišu iz HSLS-a.