Hrvatskom savezu slijepih uskraćena financijska sredstva za 52 posto

Autor: Dijana Katalinić 5/27/2016 14:07

U ime 6200 slijepih osoba, upravni odbor Hrvatskog saveza slijepih uputio je javnosti svoj apel, jer kako tvrde, njihov je bijeli štap, nažalost, spao na prosjački. 

– Krajem travnja telefonskom sjednicom Vlade usvojena je uredba kojom se Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva uskraćuje 52 posto sredstava u odnosu na prošlu godinu, što znači da će svi oni koji se financiraju iz te zaklade dobiti 52 posto manje sredstava – rekao je predsjednik Hrvatskog saveza slijepih Vojin Perić.

Kako iz saveza smatraju, briga o osobama s invaliditetom odgovornost je države, o kojoj se, ogorčeni načinom, odlučuje telefonskim sjednicama.

– Što je telefonska sjednica, koliko je takav način odlučivanja demokratski, to prepuštam javnosti i medijima koji takve postupke mogu vrednovati – komentirao je Vojin Perić.

Isto tako, nije im jasno kako malo razumijevanja i suosjećanja postoji u institucijama vlasti prema teškoćama s kojima se osobe s invaliditetom susreću u životu.

– Ja bih volio da jedno zasjedanje Sabora bude pod povezima sa svim dokumentima koje trebaju iščitavati pa da vide kako je raditi na taj način, kako je to biti slijep – kazao je Perić.

Smanjenjem sredstava, Hrvatski savez slijepih ostaje i bez naknada za svoje zaposlenike koji pomažu slijepim osobama pružajući im sve potrebne informacije te pišući razne projekte.

– Onog trenutka kad ostanemo bez sredstava, izgubili smo stručnjake koji znaju raditi, jer taj radnik tog trena odlazi raditi neki drugi posao. To su sve ljudi koji su naučili pisati projekte za dobrobit slijepih osoba, sad će sve pasti u vodu – izjavila je Karmen Nenadić, izvršna direktorica Hrvatskog saveza slijepih.

Žalosti ih i činjenica što nemaju pravo na osobne invalidnine te to što imaju najmanju tuđu njegu i pomoć u Europi.

– Osim toga, udruge u kojima ostvarujemo neka svoja prava i od kojih dobivamo neke socijalne usluge mjesečno gube sredstva, tako da će ljeto donijeti zatvaranje većine udruga, a naša krovna udruga pod utjecajima famozne uredbe kojom su smanjena sredstva civilnom društvu, jedva će dočekati jesen – tužan je zbog Vladine nebrige o osobama s invaliditetom predsjednik Hrvatskog saveza slijepih.

Njihovi zahtjevi i više su nego jasni.

– Želimo da se izmijeni Uredba o lutrijskim sredstvima, usvojena na telefonskoj sjednici Vlade 22. travnja te da se iz smanjenja sredstava Nacionalnoj zakladi za civilno društvo, izuzmu udruge osoba s invaliditetom, budući da te udruge odrađuju posao države, te skrbe i brinu o spomenutim osobama. Isto tako molimo, da se financiranje ovih udruga sustavno uredi zakonom, a nacrt istoga smo spremni, u suradnji s drugim savezima predložiti resornom ministarstvu i Saboru Republike Hrvatske. Bit ćemo naravno zadovoljni, ako se smanjenje sredstava može premostiti u okviru resornog ministarstva iz kojeg smo zapravo upućeni na Nacionalnu zakladu prije nekoliko godina – u ime Hrvatskog saveza slijepih, javnosti je apel uputio Perić. 

Iz udruge tvrde kako su svjesni da je potrebno štedjeti i na taj način smanjiti deficit, no pitaju se mora li se to raditi preko leđa najranjivih skupina u društvu. Uskoro bi Hrvatski Savez slijepih trebao obilježiti i 70 godina postojanja, no zbog novonastale situacije, manifestacija je upitna.

– Jedina manifestacija za koju smo dobili financijska sredstva, odnosno nismo jest Ključ u bravu – zaključio je Vojin Perić.