Horvatinčiću za Cvjetni od Hypa novih 27 mil. eura

Tomislav Horvatinčić

9/21/2010 20:30

Tomislav Horvatinčić, vlasnik HOTO grupe dobio je od Hypo Leasing Kroatien d.o.o. odobrenje za isplatu 27 milijuna eura za konačno dovršetak radova na projektu Cvjetni, objavio je Jutarnji list. Njima su uz potvrdu te informacije objasnili kako je isplata tog iznosa druga faza predviđenog finaciranja tog projekta obzirom da je HOTO grupa dobila jamstvo da su ispunjeni svi uvjeti za dovršetak gradnje.

Ukupno je dakle, Hypo Leasing Horvatinčiću isplatilo 57 milijuna eura, dok je preostalih 51 milijun eura osigurao sam Horvatinčić. Cijeli projekt je dakle vrijedan ukupno 105 milijun eura.

Podsjetimo, početkom lipnja članovi udruge Pravo na grad i Zelena akcija došli su do ugovora između HOTO grupe i Hypo banke, koja je kreditirala projekt Cvjetni trg. U tim dokumentima stoje uvjeti banke, koje je HOTO grupa trebala zadovoljiti da dobije kredit, a prema riječima Teodora Celakoskog, ti uvjeti nisu ispunjeni.

Nekoliko dana potom, predsjednik istražnog povjerenstva Koruške za istragu poslova Hypo banke najavio istragu oko kredita HOTO grupi za projekt Cvjetni.

– Postoji sumnja da se Hypo banka u Hrvatskoj bavila špekulacijama nekretnina, surađivala sa političarima, investitorima te nastupala kao investitior i davatelj kredita u sumnjivim poslovima – rekao je Rolf Holub, predsjednik koruškog parlamentarnog istražnog povjerenstva za austrijsku istragu oko Hypo banke.

Tomašević i Celakoski su tijekom susreta predali Holubu niz dokumenata u kojima se, kako tvrde mogu naći dokazi kako je Horvatinčić dobio kredit pod sumnjivim okolnostima.

 Među tim dokumentima je gruntovnica i katastarski list koji dokazuju kako na adresama Varšavska 6 i Cvjetni trg 4 postoje čak 4 plombe, točnije, vodi se niz sudskih sporova oko tih nekretnina.