Horvat: Bez pomoći Grada turnira ne bi ni bilo

Autor: Valentina Jarnjak Glavaš 1/18/2011 8:56

Teniski turnir PBZ Indoors i ove godine će se održati u Zagrebu u ledenoj dvorani Doma sportova. Dosad se turnir igrao sedam puta, a prvi put je održan 1996. godine, ali se od 1998. do 2005. godine nije održavao.

Prošle godine turnir je osvojio Marin Čilić koji je nakon sjajnog nastupa na Australian Openu i polufinala došao u Zagreb i pomeo konkurenciju.

Ovogodišnji turnir održat će se od 29. siječnja do 6. veljače, a povodom toga smo razgovarali s direktorom turnira Branimirom Horvatom, jednim od najzaposlenijih ljudi trenutno u Zagrebu.

-.-zagrebindoors.com-.-– Ukupni nagradni fond turnira je 450.000 eura, a pobjedniku će pripasti 72.000 eura, a to je gotovo isto kao i prošle godine. Svi turniri tog ranga ATP World tour 250 koji se igraju taj tjedan imaju takav nagradni fond, tako da se puno toga promijeniti ne može – započeo je Horvat.

Bez pomoći Grada turnir ne bi mogao postojati

Nagradni fond turnira iz godine u godinu je samo rastao, tako je, prema riječima direktora turnira, nagradni fond u odnosu na početke turnira narastao za nekih 100.000 eura.

– Grad je taj bez kojeg ovog turnira ne bi bilo, unatoč ostalim sponzorima i generalnom sponzoru, PBZ-u.. Jasno je da ima financijske pomoći i da nam Grad pomaže, kao što su nam pomogli i oko iznajmljivanja dvorane, za koju se sad ne ide izravno Holdingu, ali dobro, to je sad već neka druga priča – rekao nam je Horvat.

Zanimljivo je da je predsjednik organizacijskog odbora gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, a predsjednica Izvršnog odbora Jelena Pavičević Vukičević.

– U biti, to je ta pomoć Grada. Milan Bandić je tu u funkciji gradonačelnika i on je pomogao da se turnir organizira i podržao je turnir zato i je predsjednik organizacijskog odbora, a Jelena Pavičević Vukičević je više u operativnim funkcijama – kazao nam je Horvat i dodao da je poslovna tajna koliko je Grad izdvojio novca za ovaj turnir:

– To je poslovna tajna i ja vam to ne mogu reći, to bi trebali pitati Gradsku upravu za obrazovanje i šport, pa da vam oni kažu jer ja nisam ovlašten.

Također nam Horvat nije mogao otkriti koliko košta iznajmljivanje dvorane jer i to je poslovna tajna, ali je ipak nešto rekao, kroz šalu u kojoj je dosta istine.

– Iznajmljivanje dvorane je za nas previše novca, a za Holding premalo – rekao je direktor turnira.

Dodao je da je suradnja s Gradom odlična i da jako cijene pomoć koju im pruža, ali isto tako vjeruju i da je druga strana zadovoljna s njima.

Horvat: Goranu je ovo prvi profesionalni turnir nakon oproštaja u Wimbledonu

Nakon toga smo se okrenuli sportskim temama, a najviše nas je zanimalo, kako je Branimir Horvat uspio nagovoriti Gorana Ivaniševića da se vrati na teniski turnir, jer podsjetimo, Goran je zadnji profesionalni meč odigrao na Wimbledonu 2004. godine.

-.-zagrebindoors.com-.-– Prije svega, Goran i ja smo prijatelji već dugi niz godina jer i ja sam se bavio tenisom, a isto tako s našima se uvijek lako dogovoriti. On je prije 7-8 godina igrao Challenge u Zagrebu da bi povećao popularnost tog turnira i tražio je da igra u parovima s nekim mlađim igračem i odluka je pala da to bude Marin Čilić kojem je tad bilo 15 godina i kojem je to bio prvi turnir u karijeru, a igranje s Goranom, Čiliću je tada bilo veliko iskustvo – kazao nam je Branimir Horvat.

Podsjetimo, Ivanišević je prve dvije godine nastupio na turniru i osvojio ga oba puta, tako da je on jedna od ikona ovog, sada, respektabilnog turnira.

– On je po funkciji zamjenik direktora turnira i dosta smo razmišljali kako privući ljude, kako ih dovesti na tribine i došli smo na ideju da zaigra u parovima i ubrzo se i dogovorili – govori nam direktor PBZ Zagreb Indoorsa.

Da simbolika bude veća, nastupit će s Marinom Čilićem, s kojim je nastupio i na Challengeru u Zagrebu prije nekoliko godina.

– Planiramo kao otvorenje turnira staviti taj meč parova u kojem će nastupiti Goran i Marin i on će biti malo spektakularniji, a nadamo se da će to biti utorak, a ne srijeda – kazao je Horvat.

I ove godine, kao i prethodnih postoji i bogat program na turniru, tu su neizbježni Kids day, Champions day u kojem igrači su državnom turniru od 12-14 godina završili u polufinalu igraju s profesionalnim igračima), također će biti i Ladies day i mnoge druge aktivnosti.

Cijene ulaznica za turnir nisu skupe, zaista su dostupne svima u ovo teško recesijsko vrijeme.

– Cijene za ponedjeljak su 20 kuna, za utorak 30 kuna, za srijedu i četvrtak 40 kuna, za petak 50 kuna i za subotu i nedjelju 70 kuna. Nadam se da su pristupačne svima, a paket ulaznica za sedam dana nismo pravili jer im prodaja prošle godine nije išla najbolje i odlučili smo ih ne praviti i ne prodavati. – zaključio je Branimir Horvat, direktor PBZ Zagreb Indoors.