Holdingova podružnica duguje Gradu 2,7 milijuna

Autor:: Sanjin Španović 12/20/2009 12:21

U trenucima dok Grad Zagreb i Zagrebački holding pokušavaju stvoriti dojam štednje u javnosti pa građani imaju osjećaj kako su gradski čelnici spremni rezati i troškove korištenja kopirnog papira, iza kulisa realnost je drukčija.

Tajna lista dužnika Grada Zagreba za komunalne doprinose, do koje je nedavno portal Zagrebancija uspio doći, pokazuje financijsku neorganiziranost i šlampavost i Grada i Holdinga. Među dužnicima se nalazi i sam Grad Zagreb. Tako Grad Zagreb od prosinca 2000. godine Gradu Zagrebu duguje 280 tisuća kuna za komunalne doprinose.

Holdingova podružnica duguje Gradu 2,7 milijuna kuna za komunalije

Dok ovaj podatak otkriva neučinkovitost birokratskog financijskog sustava ili pak samo lijenost, jedan drugi podatak govori o bezobzirnosti. Robni terminali, podružnica Zagrebačkog holdinga od lipnja 2001. godine pa do lipnja 2007. godine uspjela je nakupiti 2,7 milijuna kuna duga Gradu Zagrebu. Na čelu Robnih terminala u tom periodu bio je Slobodan Ljubičić, koji je kasnije (1.1.2006.) uz Bandićevu podršku ujedinio sve gradske tvrtke u Zagrebački holding.

Da priča ne bi ostala samo na Robnim terminalima pobrinulo se vodstvo gradskih tržnica. Ta podružnica Holdinga od 2000. godine, kada se još zvala Tržnice i Veletržnice Zagreb, Gradu Zagrebu duguju 76 tisuća kuna za komunalni doprinos.

Ipak, apsolutni rekorder od državnih ustanova je Klinički bolnički centar Zagreb čiji dug od 2001. godine s kamatama danas iznosi 3,1 milijun kuna.

Ministarstva zajedno duguju 130 tisuća kuna

Među dužnicima se nalaze i četiri Ministarstva. Najstariji dug je onaj Ministarstva obrane koji je još od 1998. godine i danas iznosi 16 tisuća kuna. Najveći je pak Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koji danas s kamata iznosi 63 tisuće kuna. Iako nije riječ o velikim iznosima, s obzirom na stanje državne blagajne nekako se čini da Grad Zagreb još nekoliko godina neće vidjeti svoj novac.
 

>>>PROČITAJTE: Duguju Zagrebu 416 milijuna kuna za komunalije

>>>PROČITAJTE: Crkva gradu za komunalije duguje 6,5 milijuna kuna