Holding bi mogao dugovati 1,5 milijardi kuna

Darinko Kosor iz HSLS-a

Autor: Valentina Jarnjak 5/24/2012 10:35

Prije početka aktualnog sata 37. sjednice Gradske skupštine došlo je do izmjene i dopune dnevnog reda i već rano ujutro do rasprave između gradskih zastupnika. Klub zastupnika HSLS-HSS zatražio je da se na dnevni red zbog hitnosti uvrsti prijedlog zaključka o podnošenju izvješća Zagrebačkog holdinga Gradskoj skupštini.

Darinko Kosor, predsjednik Kluba, obrazložio je prijedlog činjenicom da je potrebno ubrzati proces rasprave i poslovnom izvjesću.

– Tražimo da izvješće o poslovanju u prva tri mjeseca dobijemo na naše klupe u lipnju, a o prvih šest mjeseci u listopadu – rekao je Kosor te za govornicom upozorio na ogromne gubitke Zagrebačkog holdinga.

– Dugovanje Holdinga u 2011. godini je minimalno 437 milijuna kuna, a nakon revizije bi se to moglo popeti i iznad pola milijarde kuna, a situacija u ovoj godini ne izgleda ništa bolje – naglasio je Kosor obrazlažući prijedlog svog Kluba.

Darinko Kosor istaknuo je kako se u ovoj godini očekuje gubitak oko 65 milijuna kuna, ali samo ako se proda Zagrepčanka i svi stanovi u Sopnici – Jelkovec, u što njegov Klub sumnja.

– Ako se pribroje gubici zadnje svije godine, i realno očekivani gubici koji nas očekuju u tekućoj godini, dug Holdinga biti će oko milijardu i pol kuna, što bi značilo da svaki živući građanin u Zagrebu duguje oko dvije tisuće kuna – rekao je predsjednik Kluba zastupnika HSLS-HSS.

Ipak, usprkos obrazloženju od strane Kosora, gradski zastupnici nisu prihvatili prijedlog hitnosti postupka, te je predsjednik Gradske skupštine, Davor Bernardić, predložio da ovaj prijedlog uđe u redovnu proceduru za sljedeću sjednicu Skupštine.

– Zagreb nije u izvanrednom stanju i nema potrebe za ovakvom žurbom. Bilo je dovoljno vremena da se sve pripremi za redovnu proceduru – zaključio je Bernardić.