Hitna u Zagrebu na mjesto nesreće stiže u prosjeku za sedam minuta

11/20/2015 10:19

Djelatnici hitne pomoći u prosjeku na teren izlaze svakih 6 minuta, dnevno prime i do 1200 poziva, a godišnje odrade više od 200 tisuća intervencija, podaci su to izneseni na 9. Kongresu hitne medicine.

– Mi rangiramo stupnjeve hitnoće, ono što je jako važno stavljamo pod prvi stupanj ugroženosti odnosno pitanje života i smrti. Prvi stupanj, dijelom i drugi, situacije su na koje izlazimo odmah, sve ostalo stavljamo sa strane – objasnio je ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba Dubravko Huljev.

Grad Zagreb iznad je europskog prosjeka kada se radi o brzini dolaska na mjesto nesreće. Prosjek je 7 minuta od poziva u najkritičnijim situacijama, a za to su zaslužni timovi hitne medicinske službe.

– Danas u Hrvatskoj imamo 21 zavod za hitnu medicinu u kojem ukupno radi 929 timova hitne medicinske službe s 3252 djelatnika od kojih je 751 doktor, 1500 medicinskih sestara i tehničara te 1001 vozač – istaknula je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba – Bujević.

Svi oni rade iznimno težak i zahtjevan posao svakoga dana suočeni s tankom granicom života i smrti.

– Govorim iz vlastitog iskustava, to su službe nakon kojih postaneš spreman na sve u medicini i to je prednost svakog mladog liječnika. Rad na hitnoj medicini je nešto što mu daje sigurnost, ne samo stručnu, ona se prelijeva u njegov život. Rekla bih da su svi oni koji su prošli ono što se na hitnoj može proći na neki način oplemenjeni kroz život – zaključila je pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum.

Kongres obrađuje brojne tematske cjeline u hitnoj medicini, a organiziran je s ciljem povezivanja zdravstvenih radnika koji sudjeluju u pružanju hitne medicinske skrbi.