Gradski zastupnici obišli Botinec: I sami su se uvjerili da se nesnosan smrad širi naseljem

Stanovnici tvrde da im u domovima smrdi kao u javnom wc-u.

Foto: Ivan Novosel

Stanovnik naselja Botinec Tibor Marušić posljednjih mjeseci proživljava pakao. Iako je kao i njegovi susjedi jedva dočekao završetak radova na kanalizaciji, pravi problemi tek su tada nastupili.

“Mjesec dana smo čekali da se ulica dođe asfaltirati nakon radova, nagutali smo se prašine. Uzeo sam prijevremeni godišnji odmor, spakirao suprugu i djecu i pobjegao na more”, ispričao nam je Marušić.

No, po povratku s ljetovanja, usred noći ga je probudio nesnosan smrad.

“Imao sam osjećaj da sam u javnom wc-u, a ne u svojoj spavaćoj sobi”, kaže.

Otada pokušavaju stupiti u kontakt s nekim iz podružnice Vodoopskrba i odvodnja i gradskim službama, no svi se oglušuju.

Foto: Ana Stilinović

“Prošli petak su prvi put izašli na teren i ustanovili da je kanalizacija zaštopana. Očito da problem postoji jer iz Vodoopskrbe i odvodnje otada dolaze navečer između 21 i 23 sata, potajno. U šahtovima i slivnicima nema sifona, smrad fekalija izlazi i ometa 6000 stanovnika Botinca. Djeca mi sjede u dnevnoj sobi i gledaju crtiće u smradu. Nemam druge opcije nego se odseliti. U tom slučaju bih otišao iz Hrvatske, obišao sam cijeli svijet i ovo nisam nigdje vidio”, pojašnjava Marušić.

Da je to tako, potvrđuje i član Vijeća Mjesnog odbora Goran Čop.

“Gradske službe se oglušuju, ovo je skandalozno”, ističe Čop.

Foto: Ana Stilinović

S građanima je na sastanak u Vodoopskrbu i odvodnju išao i gradski zastupnik Zlatko Nikolić koji je sa zastupnikom Renatom Petekom posjetio ovo naselje.

“Nisu htjeli priznati da se radi o nekom problemu, a posljednjih dana dolaze i ispiru kanalizaciju. Sto metara odavde nalazi privremeno okno u koje se odlaže sadržaj septičkih jami iz okolnih ulica i mjesta koja nemaju kanalizaciju”, upozorava Nikolić.

Foto: Ana Stilinović

Petek tvrdi da je riječ o primjeru neefikasnosti gradskih službi.

“Mi smo se uvjerili da se kanalizacija u ulici Zlatarova zlata, koja je napravljena prije mjesec dana, kreće u suprotnom smjeru od onoga u kojem bi trebala i zbog toga dolazi do zadržavanja sadržaja na jednom dijelu ulice pa se nesnosan smrad širi cijelim krajem”, kazao je Petek.

Foto: Ivan Novosel

U kanalizaciju je uloženo 1,2 milijuna kuna, a očito je došlo do nekog propusta. Portal Zagrebancija.com se već ranije s upitom oko ovog problema obratio podružnici Vodoopskrba i odvodnja iz koje su nam poručili: “Na predmetnoj lokaciji se nalazi okno javne kanalizacije koje služi kao privremeno okno za upuštanje sadržaja sabirnih i septičkih jama te je moguće da u trenutku nestručnog i nesavjesnog ispuštanja istog, dolazi do širenja neugodnog mirisa”.

Stanovnici kao jedino rješenje vide prekapanje i instalaciju nove kanalizacije, a što će odgovorni ponuditi, ostaje za vidjeti.