ŽENE PORUČILE: ‘Blagajnica hoće ići na more’

Na Međunarodni dan žena, na glavnom zagrebačkom trgu održana je protestna akcija 'Blagajnica hoće ići na more'. Žene su, premijeru Andreju Plenkoviću uputile jasne zahtjeve za unaprjeđenje radničkih prava

Žene su još jednom progovorile o svojim pravima i položaju žena koje zbog straha za egzistenciju moraju šutiti o lošem radnom odnosu na poslu, a od vladajućih su zatražile da donesu mjere koje bi trebale unaprijediti njihova prava.

– Ovdje smo danas u počast ženama koje su dobile otkaz zbog dvije šnite pršuta, koje su pokrenule radne sporove jer su svoje plaće morale trošiti u trgovinama u kojima rade, a isto tako svih onih bezimenih žena, prodavačica, žena u uslužnim djelatnostima koje su svaki dan obespravljene na poslu, koje ne smiju ići na toalet, koje ne smiju koristiti pauze, koje pitaju kada će i koliko rađati, koje ne mogu koristiti slobodnu nedjelju – izjavila je koordinatorica Ženske mreže Hrvatske Bojana Genov.

Ratifikaciju Istanbulske konvencije, ove žene ne gledaju kao pobjedu, već kao normalnu obavezu države.

– Ne smatram to ničim posebnim, to očekujemo od države u kojoj živimo, oni to trebaju i moraju napraviti – dodala je Genov.

Uz Žensku mrežu Hrvatske stala je i gradska zastupnica Rada Borić, koja je istaknula kako je ekonomski položaj žena, kao i muškaraca u Hrvatskoj sve lošiji.

– Više od 90 posto ugovora je na određeno i što onda znači govoriti o demografskoj obnovi, ako mladi muškarci i mlade žene imaju ugovore na tri do šest mjeseci, kako mogu išta planirati u životu. Pri tome, ovdje vidimo ono o čemu drugi govore da je rodna ideologija, ovdje vidimo što znači dodatno biti žena i biti na radnome mjestu i biti seksualno ucjenjivana.

Iako su žene uvjerene da će ih vladajući ignorirati, od Vlade traže da se očituje o njihovim pravima. Ovime su jasno poručile kako je dosta trostrukog opterećenja žena i diskriminacije na poslu.