Gradovi i putovanja između njih kao inspiracija

Marko Zubak

Autor: Maja Gujinović 1/14/2010 18:14

Detalji gradova Zagreba, Madrida, Barcelone te ono što što se nalazi na putu između njih, raznim tehnikama oslikani su na platnima, skateboardima i skulpturama, prvo je što se primjeti na izložbi radova Marka Zubaka. Izložba je otvorena u srijedu, 13. siječnja u Izložbenom salonu ‘Izidor Kršnjavi’ u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna.Novinar ZG-.--.-

U radovima akademskog slikara i svestranog umjetnika Marka Zubaka, poznatog i pod imenom Yebo Maycu, osjeća se utjecaj stalnog putovanja od grada do grada, kao i skateboarda, koji mu je, osim prijevoznog sredstva i hobija, ujedno i medij rada.

 

Uskoro i izložba projekta zanimljivih urbanih papirnatih igračaka  ‘ yeboT-a’ u ULUPUH-u

Iako se na prvu takav stil opisuje kao urban, Zubak radije izbjegava tu riječ.

– Jednostavno je život inspiracija. Putovanja. Ali isto tako i skate kultura, jer sam oduvijek na skateu. Isto tako, u mom je slikarstvu i dosta grafike – objasnio je Zubak čiji se područje interesa kreća od fotografije, crtanja i slikanja pa sve do skulpture, izrade papirnatih igračaka, oslikavanja odjeće i skateboarda.

Posebno zanimljiv je Zubakov projekt urbanih papirnatih igračaka nazvanih ye-boT, koje izrađuje još od 2007. godine.  Ye-boT projekt će uskoro biti  izložen na samostalnoj izložbi Marka Zubaka ‘ye-boT initiative’ u galeriji ULUPUH u travnju 2010.

Kako objašnjava umjetnik, igračke od papira su rastuća tendencija u umjetnosti i dizajnu, čija je glavna platforma promocije i umrežavanja upravo internet.

 >>> FOTOGALERIJU S OTVARANJA IZLOŽBE POGLEDAJTE OVDJE

Internacionalno školovanje mladog i svestranog umjetnika-.-Marko Zubak-.-Marko Zubak aka. Yebo Maycu

Putovanja, koja inspiraju Zubaka, vezana su većinom za školovanje. Naime, prve tri godine studija provodi na ‘Accademia delle belle arti’ u Bologni, na smjeru slikarstva, da bi diplomirao na ‘Facultad de Bellas Artes’ u Barceloni 2006. godine. U Barceloni 2008. godine završava i studij multimedije na CIPS-u.

Za vrijeme studija sudjelovao je u različitim kolektivnim umjetničkim projektima te radio kao ilustrator za razne magazine u Italiji i Hrvatskoj. Nakon devet godina vraća se u Hrvatsku, te radove producira u Zagrebu i Rovinju, u obiteljskom ‘Studio Grisia’, a kao asistent na kolegiju multimedije radi na Veleučilištu u Varaždinu. 

Izlagao je u Španjolskoj, Mađarskoj, Singapuru, SAD-u, Argentini, a u Hrvatskoj je zadnju izložbu, nazvanu ‘Bugbots’ postavio u MM centru Studentskog centra u prosincu 2009. godine.

Radovi Marka Zubaka u izložbenom salonu ‘Izidor Kršnjavi’ mogu se pogledati do 27. siječnja.