‘Građani se boje umjesto da se drže propisa’

Marko Melčić

Autor:: N.T. 3/3/2010 10:52

-.-Marko Prpic/ PIXSELL-.-Nakon što se veliki broj građana žalio na odluku Zagrebačkog Holdinga da će se od veljače odvoz smeća naplaćivati prema broju ukućana, takva nova odluka uskoro će biti privedena kraju.

Direktor Čistoće Marko Melčić nedavno je najavio da će kroz dva do tri mjeseca početi naplata odvoza otpada prema volumenu, no niti to nije previše obradovalo građane koji strahuju da će im kante ilegalno puniti netko drugi.

Melčić za strahove stanara kaže da su si na neki način sami krivi jer se ne drže propisa, te da je u tome osnovni problem.

– Postoje propisi u kojima stoji da se kante neposredno prije dolaska Čistoće iznesu van, a nakon odlaska da se one sklone u haustor ili dvorište objekta u kojem građanin živi. Na taj način bi se otklonio strah građana da će im netko od susjeda puniti kante otpadom – kazao je Melčić za portal Zagrebancija.com, no o kojim je točno propisima riječ, nije nam znao kazati.

Osim toga, napominje kako je sad još uvijek u dalekoj budućnosti ideja koju provodi i austrijska metropola.

– Beč ima odlično rješenje što se tiče ilegalnog punjenja kanti za smeće. Svaka zgrada ili kuća ima kavez u kojem se nalazi kanta za otpad. Stanari koji koriste kantu i Čistoća imaju ključ (tzv. masterkey) te nitko osim njih taj kavez ne mogu otvoriti. To je idealno rješenje, no put do njega je vrlo dug jer iziskuje velike količine novaca – rekao je direktor Čistoće Marko Melčić.