Grad Zagreb i ove se godine natječe u Europskom biciklističkom izazovu

Nakon izvrsnog rezultata prošle godine, Grad Zagreb natječe se i ove godine u Europskom biciklističkom izazovu sloganom Vozim za Zagreb, vozim za sebe!.

Europski biciklistički izazov počet će 1. svibnja, kada je potrebno skinuti aplikaciju Naviki te do 31. svibnja skupljati kilometre za Zagreb i mlade Zagrepčane. Aplikacija Naviki je besplatna, lako se koristi te je dostupna svim korisnicima pametnih telefona, a detaljne informacije o izazovu i aplikaciji možete doznati na linku www.cyclingchallenge.eu.

– Europa želi smanjiti emisiju CO 2 u gradovima i mi ćemo dati sve od sebe kako bismo pridonijeli toj misiji. S obzirom na to da cijeli projekt ima i dodatnu notu koja pomaže mladima na početku života u svijetu odraslih, vjerujemo da će ga prepoznati što više naših sugrađana pa i sudjelovati u njemu – istaknuo je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Prošle godine tijekom svibnja u Zagrebu je 894 građana preuzelo besplatnu aplikaciju za mobitel u sklopu Europskog biciklističkog izazova te je u mjesec dana zabilježeno 42.585 prijeđenih kilometara i pritom ušteđeno 8602 kg CO 2. Ove godine Zagreb treći put kreće u utrku za još bolji plasman u ovom hvalevrijednom projektu.

Europski biciklistički izazov je program koji je pokrenuo Grad Bologna radi natjecanja europskih gradova u poticanju građana na svakodnevno korištenje bicikla u kretanju gradom.

Cilj je smanjiti udjel CO 2 u zraku u europskim gradovima tako da se promijene uobičajeni načini kretanja gradom. Tijekom svibnja 2016. godine 45.911 građana iz 52 europska grada ukupno je odvozilo 3.969.581 kilometar promovirajući bicikliranje kao najzdraviji i najčišći oblik prijevoza, a Zagreb se pozicionirao na 24. mjesto.