Grad Samobor u kampanji Zeleni ponedjeljak

Autor: samobor.hr 3/11/2015 14:43

Zeleni ponedjeljak naziv je međunarodne i nacionalne kampanje koju provodi Udruga za zaštitu i prava životinja Prijatelji životinja i kojom se građane širom Hrvatske nastoji potaknuti da jedan dan u tjednu u svoje obroke i jela stave namirnice isključivo biljnog podrijetla.

U kampanju se nakon Grada Zagreba, kao drugi grad u Hrvatskoj, uključio i Grad Samobor, potpisavši Deklaraciju o Zelenom ponedjeljku. Tim je povodom gradonačelnik Krešo Beljak u ponedjeljak, 9. ožujka, u gradskoj vijećnici primio predsjednika Udruge Prijatelji životinja Luku Omana i njegove suradnike, koji su pripremili veganski domjenak za gradsku upravu, ravnatelje samoborskih javnih ustanova, medije i druge uzvanike.

Kvalitetne namirnice biljnog podrijetla i jela spravljena od njih zdrava su i ukusna hrana, koja ima brojne pozitivne učinke ne samo na zdravlje ljudi, nego i značajno utječe na zaštitu životinjskih vrsta i ekologiju općenito, pojasnio je Luka Oman, a o tome što sve može probati od ponuđenih jela gradonačelniku je pojasnio tim kuhara iz udruge.

Na veganskom domjenku gosti su uživali u grilanom i pohanom tofuu, rolicama od sejtana, mađaricama, čokoladnim kockama, slasticama od jabuka, a predstavljena su i druga zdrava jela od povrća i voća, koja uz malo truda svatko može spraviti u svojem domu.

Sve o Zelenom ponedjeljku može se pronaći i na internetskoj stranici www.zeleni-ponedjeljak.com, a u sklopu kampanje bit će još puno drugih zanimljivih događanja, uz korisne informacije o zdravoj i uravnoteženoj prehrani.