Grad pokrenuo projekt za samozapošljavanja

Autor: Mateja Vukmirović 9/22/2014 13:22

Nezaposlene žene s područja grada Zagreba dobile su priliku da nauče kako pokrenuti vlastiti posao i kako da kreiraju različite usluge u području čuvanja i brige o djeci. Grad Zagreb je pokrenuo projekt kojem je cilj osposobiti 45 nezaposlenih visokoobrazovanih žena za samozapošljavanje.

– Osnovni cilj projekta je da se visokoobrazovane nezaposlene osobe pripreme za otvaranje vlastitog poduzetničkog pothvata, bilo poduzeća ili obrta. One će steći jedno obrazovanje potrebno da pokrenu obrt ili se samozaposle. Neće biti na teret društva kao nezaposlene osobe, imati će svoj kruh u rukama, svoje samopouzdanje i potvrdu u društvu – kazala je zamjenica gradonačelnika grada Zagreba Sandra Švaljek.

Profesorica pedagogija, talijanskog jezika i književnosti, zajedno je s kolegicom došla na ideju pokretanja Centra za rehabilitaciju i savjetovanje djece s teškoćama i pomoći njihovim roditeljima.

– Ideja je došla kroz naša radna iskustva. Kolegica Marta i ja smo suradnice, pedagog i psiholog, te smatramo da postoji velika potreba zadovoljavanja odgojno-obrazovnih potreba djece s teškoćama. Smatramo da možemo pružiti svoj dobrinos tome kroz jedan novi oblik rehabilitacije. Ovaj projekt mi puno znači zato što nam pruža nova znanja, nove sposobnosti koje kasnije možemo iskoristiti s ciljem daljnjeg zapošljavanja ili samozapošljavanja – obasnila je već 6 mjeseci nezaposlena profesorica Irena Ivaštanin.

Ovaj projekt koji je sufinancirala Europska unija vrijedan je preko milijun kuna od čega je 80 posto došlo iz Europskog socijalnog fonda, dok je ostatak došao iz gradskog proračuna i proračuna partnera.