Grad pokrenuo posebne stipendije za Rome

Nura Ismailovski

Autor: 12/26/2012 10:56

Grad Zagreb uveo je posebne stipendije koje će se dodjeljivati isključivo Romima. Kako nam je rekla Nura Ismailovski, gradska zastupnica koja je pokrenula ovaj projekt, cilj odluke je povećati obrazovanost ove nacionalne manjine.

– Iako veliki broj Roma ulazi u obrazovni sustav, jako malo ih završi obrazovanje. Samo 30 posto djece završi osnovnu školu, a  tek 10 posto srednju školu. Broj Roma koji završe fakultet je zanemarivo mali – kazala je Nura Ismailovski, koja inače spada u te rijetke iznimke jer je završila farmaciju.

Minimalni prosjek 3,0

Kaže da joj je želja da se što veći broj Roma se obrazuje i na taj način integrira u društvo. Također se boljim obrazovanjem povećavaju šanse za zapošljavanje.

Gradska skupština je na posljednjoj sjednici doradila ovu odluku kako bi se produžio rok do kada se Romi mogu prijaviti za primanje ovogodišnje stipendije. Rok je pomaknut za 31. siječnja 2013. godine.

Postoji nekoliko uvjeta za dobivanje ove stipendije, poput pripadnosti romskoj nacionalnoj skupini i prijavljeno prebivalište u Zagrebu minimalno pet godina. Iako se nije inzistiralo na akademskim uvjetima, određena ograničenja postoje.

Tako se za stipendiju mora imati minimalni prosjek 3,0 i ne smiju se ponavljati razredi. Stipendija za srednju školu iznosi 20 posto prosječne neto plaće u Zagrebu, a za nju se mogu prijaviti Romi koji imaju manje od  20 godina. Za akademsku stipendiju koja iznosi 30 posto prosječne neto plaće Romi moraju imati manje od 26 godina.