Grad planira kamerama nadgledati kako se parkirate

Slika nadzornih kamera.

Autor: 5/19/2011 15:45

Gradsko prometno redarstvo uskoro bi moglo puno brže i efikasnije kažnjavati nesmotrene vozače koji protupropisno parkiraju automobile. Naime, ovih dana bi trebala krenuti realizacija projekta postavljanja nadzornih kamera.

-.-Tanja Molvarec-.-prometni redari ne bi hodali ulicama gdje su psotavljene kamere već bi se iz baze gledale ulicePrometni redari više ne bi hodali po ulicama i gledali tko se protupropisno parkirao već bi iz sjedišta koje bi bilo u Jagićevoj, promatrali ulice pomoću kamera. Kada bi vidjeli da je neko vozilo u prekršaju napravili bi snimku, a vlasniku poslali kaznu. Ovaj način bi se s manje ljudi moglo kontrolirati veće površine.

Kamere će se postaviti na javnu rasvjetu

U početku se bi se kamere postavile na stupove javne rasvjete jer su oni vlasništvo Grada te se ne bi trebale vaditi posebne dozvole. Također postavljanje na rasvjetu je tehnički najjednostavnije jer se ne bi morali povlačiti dodatni vodovi za spajanje na električnu mrežu. Kasnije je u planu postavljanje kamera na fasade zgrada no to će biti kompliciraniji postupak jer će se morati dobivati suglasnost suvlasnika, a također bit će i dodatnih radova na povlačenju električnih instalacija.

Ovaj projekt je pokrenut prije nekoliko godina. U tu svrhu je Holdingova podružnica Zagrebparking, dok je na njenom čelu bio Mate Kraljević, kupila 225 kamera. Kamere su prošle godine isporučene te od tada stoje u skladištu M-Sana u Rugvici.

-.-Photo: Renato Brandjolica/PIXSELL-.-Mate Kraljević je projekt započeo dok je bio u ZagrebparkinguS obzirom da je prošle godine Kraljević smijenjen s mjesta voditelja Zagrebparkinga realizacija ovog projekta je pala u drugi plan. On je ove godine prešao u Gradsku upravu u sektor prometa te je uskoro krenuo oživljavanje ovog projekta.

Za početak se postavlja 225 kamera

Kako nam je Kraljević rekao ovih dana bi se trebali sjesti predstavnici Holdinga i Gradske uprave da dogovore preuzimanje kamera  te njihovo postavljanje. On je istaknuo da bi ovih 225 kamera trebale biti tek početak. Ukoliko se projekt pokaže uspješnim naručilo bi se još kamera koje bi se postavile na dodatne lokacije.

Osim nadgledanja prometa i kažnjavanja onih koji se krivo parkiraju kamere bi se mogle mogle koristiti i u druge svrhe. Nadzorom ulica pokušalo bi se stati na kraj grafiterima koji uništavaju fasade zgrada u centru. Snimke tih kamera također bi mogla koristiti policija