GORDANA RUSAK: Grad već ima spremnike za plastiku kupljene europskim novcem, a Tomašević dijeli žute vrećice

- Prošle su dvije godine, kante nisu u upotrebi i pitanje je trenutka kada će Grad Zagreb zbog toga platiti kaznu - upozorila je Rusak.

Gradska zastupnica Gordana Rusak je na konferenciji za medije upozorila da Grad već posjeduje kante za plastiku, kupljene europskim novcem, koje gradonačelnik može podijeliti umjesto žutih vrećica.

– Ja sam, na prošloj sjednici Gradske skupštine, gradonačelniku Tomaševiću, na njegovo senzacionalno predstavljanje novih mjera o zbrinjavanju otpada, pokazala snimku nepregledne količine spremnika, kanti na Žitnjaku i ugovor koji je potpisala tadašnja vršiteljica dužnosti gradonačelnice Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević o nabavci tih spremnika. Tada je on meni rekao da to nisu spremnici koje on misli podijeliti, da je ono što njemu pokazujem su zvona, a ne kante. Dakle, lagao je s govornice, jer njemu ugovor niti snimka nisu bili dovoljni – rekla je gradska zastupnica Gordana Rusak.

Rusak je pokazala i novi dokument, ugovor koji pokazuje da je gradonačelnik Tomašević potpisao ugovor s Čistoćom prema kojem je 46 tisuća kanti predao Čistoći na upravljanje.

– Lagao je s govornice i laž je da ima novu mjeru za zbrinjavanje otpada jer ima spremnike već dvije godine koje nije podijelio. On može lagati zastupnicima i građanima, ali neće moći lagati uredu europskog tužitelja iz razloga što je podnesena kaznena prijava zbog kršenja odredbe ugovora prema kojem su dodijeljena sredstva za te spremnike. To je projekt vrijedan 10 milijuna eura, unutar tog projekta su i ti spremnici. U tom ugovoru stoji da je Čistoća bila dužna u roku od 75 do 120 dana te kante staviti na javnu površinu i da moraju biti u upotrebi pet godina. Prošle su dvije godine, kante nisu u upotrebi i pitanje je trenutka kada će Grad Zagreb zbog toga platiti kaznu – kazala je Rusak.

Nije to jedina šteta koju Grad Zagreb trpi zbog nesavjesnog vođenja Grada. Svo to vrijeme, kroz dvije godine, Čistoća je kupovala žute vrećice, to plaćala i gomilala gubitke, a za to vrijeme je imala žute kante koje je mogla podijeliti i bez tog troška žutih vrećica bolje poslovati. Čiji se interes štiti, onoga tko proizvodi vrećice ili Grada Zagreba? Zbog čega Čistoća gomila gubitke na račun toga da ne znaju podijeli kante, pa da se smanji upotreba žutih vrećica. Još se jednom pokazalo da gradonačelnik laže, da je nesposaban i da nanosi štetu Gradu Zagrebu – zaključila je Rusak.