Gledali smo film “Marinko”, isplati se potrošiti 20 minuta. Pogledajte i vi, online je

Slavonska tragikomedija.

Foto: Press materijal

Dokumentarne priče o lokalnim “ridikulima” često su dvosjekli mač, ali kratki dokumentarni film “Marinko” vješto navigira između smijeha i tuge, svjetla i mraka, no čitavo vrijeme bez ismijavanja. A opet s jako puno duha, ne upadajući u eksploatacijsku zamku, koju vješto razara i s humanitarnim obratom u finalu.

Hrvoje Podobnik Gero i njegova radionica filmova, videa i snimaka vjenčanja Gerger Film objedinjuju poduzetnički duh i entuzijazam kolektiva volontera okupljenih u realiziranju velikog dijela “Gerger kinematografije”, filmova koji su harali hrvatskim dijelom YouTubea, kao što su “Vinko” i “Čik Boris”.

Dokumentarac “Marinko”, Gerin drugi dokumentarni film nakon priče o političkom aktivistu Danijelu Galoviću Lesiju, manje-više je izgrađen na odnosu redatelja i teme, kao intimni dijalog s kamerom u funkciji ispovjedaonice. Snagu crpi prvenstveno iz samog karaktera i života subjekta iz naslova, čija se priča raspliće solidnom dramaturgijom, razotkrivajući nam komad po komad “razloga” zašto je Marinko takav kakav jest. A službeni sinopsis kaže otprilike s kime imamo posla: “On nije heroj, nije hrabar, nije pametan, nije ugledan građanin, ali ljudi ga svejedno vole. Marinko je film o dobrom duhu jednog grada, o životu, smiješno tužna priča na koju je teško ostati ravnodušan. Marinko priča svoju životnu priču ali i pjeva, pleše, govori o zavođenju.”

Tehnički, film također funkcionira; iako niskobudžetan, glavna boljka većine takvih dokumentaraca – loš ton – ovdje je izbjegnuta pa je u konačnici riječ o uistinu dobrom komadu čistog entuzijazma, koji je uspio rezultirati emocionalno snažnim segmentima, među kojima su svakako priče iz rata i Marinkov prvi posjet moru.

Prepričati što se sve događa u tih 20 minuta značilo bi kvariti užitak gledanja, a 20 minuta nije puno za provesti uz YouTube i ovu vinjetu slavonske tragikomedije.