Fuchs i Prahin za bolji standard u obrazovanju

Grad Sveta Nedelja

Autor:: M.T. 2/16/2011 11:43

Miinistar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs sastao se s gradonačelnikom Dragom Prahinom, povodom skorašnje izgradnje školske dvorane Rakitje uz novu Osnovnu škole čiji su radovi u tijeku. Uz navedeni projekt, na sastanku se dotaklo i pitanje opreme istog, kao i izgradnje Osnovne škole u Strmcu.

Uz Fuchsa i Prahina, sastanku su prisustvovali i državni tajnik Stipe Mamić, Ivan Đuzel iz Odjela za potporu ministru, župan Stjepan Kožić, te drugi uvaženi suradnici.

Županija izdvaja gotovo 25 milijuna kuna godišnje za prijevoz učenika

Prahin je tom prilikom istaknuo važnost razvoja školstva na području Svete Nedelje, kao i samu gradnju već ranije spomenute Osnovne škole u Rakitju. U prvoj etapi izgradnje gradi se nova škola na kčbr.4551/1 k.o. Rakitje, a rok iznosi 12 mjeseci. Nakon završetka izgradnje tog dijela, te premještaja učenika u novi objekt, nastupa druga etapa izgradnje. Predviđeno je rušenje stare škole, te gradnja još jednog školskog krila u vremenskom roku od također 12 mjeseci. Nova škola prostire se na gotovo 3. 810 kvadratnih metara, od koje prizemlje čini 2.250 kvadratnih metara, a kat 1.556 kvadratnih metara, stoga će moći primiti 680 učenika. Treća etapa je izgradnja športske dvorane.-.-Sv. Nedelja-.-Sveta Nedelja

‘Izgradnjom nove osmogodišnje škole postići ćemo standard kakav svi priželjkujemo u osnovnoškolskom obrazovanju i smanjiti troškove prijevoza učenika koji su prilično veliki teret za školstvo na području čitave županije’ –  istaknuo je gradonačelnik Drago Prahin. Na istu problematiku u svome govoru osvrnuo se i Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije, istaknuvši kako županija za svoje područje izdvaja gotovo 25 milijuna kuna godišnje za prijevoz učenika.

U svetonedeljskoj školi 61 učenik u razrednom odjelu

Ravnateljica OŠ Sveta Nedelja, Anica Magdalenić, upoznala je prisutne sa stanjem u školstvu na području grada: ‘U svetonedeljskoj Osnovnoj školi imamo oko 1430 učenika u 61 razrednom odjelu, jedan više nego prošle godine. Pred nama je još jedan jubilej – 160 godina od osnutka i rada škole u Sv. Nedelji. Kapacitet škole je puno manji od tog broja koji momentalno pohađa našu školu. Zbog toga se oko 130 učenika školuje u susjednim školama u Zagrebu i Samoboru. Najteža situacija je zapravo u matičnoj svetonedeljskoj školi u kojoj nedostaje učioničkog prostora. U svakoj smjeni nastavu polazi 17 razrednih odjela, a imamo samo 16 učionica’,  kazala je ravnateljica. Posebice se osvrnula na problem dvorane. Na području Grada Svete Nedelje ne postoji niti jedna športska dvorana koja bi udovoljavala vanjskim korisnicima ili današnjim propisanim uvjetima rada, s obzirom da u matičnoj školi postoji manja dvorana građena prije 40 godina i udovoljava samo uvjetima nastave tijelesne i zdravstvene kulture.

Nužno je tražiti odobrenje Svjetske banke

Državni tajnik, Stipe Mamić, detaljno je objasnio trenutnu financijsku situaciju, te rekao da se nadaju da će, iako potporu ne mogu pružiti na području kapitalne gradnje, ipak moći pomoću u smislu materijalnog opremanja. Nakon što završe postojeći natječaji za opremanje objekata koje su predvidjeli za ovu godinu, uzevši u obzir i ekonomsku krizu, smatraju kako će cijena za opremanje ostalih objekata biti znatno povoljnija i samim time da će im određena količina sredstva ostati na raspolaganju. S obzirom da se radi o sredstvima Svjetske banke, prvenstveno se mora tražiti njihovo odobrenje.