FOTO: Zagrebački dani fotografije Toše Dabca u MSU

Kupači na drvenom kupalištu Slatina

2/22/2010 12:27

-.-Tošo Dabac (Grad Zagreb)-.-Citroën Traction Avant ispred hotela Imperial, Opatija, oko 1950.Manifestacija se u novom izdanju s proširenim programom i dužim trajanjem približila svojoj inicijalnoj ideji – pokretanju ‘Zagrebačkog mjeseca fotografije Arhiva Tošo Dabac’.

Idejni koncept ove manifestacije seže u 2007. godinu, kada su u povodu stote obljetnice rođenja Toše Dabca po prvi put organizirani.

Kao posveta nestoru hrvatske fotografije, a ujedno bogatoj tradiciji koju ova umjetnost ima u Hrvatskoj, ‘Dani’ su pobudili iznimno velik interes javnosti te pokazali potrebu za ponovnim održavanjem.

Tematski raznolik i bogat program u kojem će sudjelovati niz stručnjaka s područja povijesti i teorije umjetnosti i fotografije održat će se kroz ciklus od šest predavanja i jedanaest radionica, tribinu i stručno vodstvo kroz stalni postav MSU-a s naglaskom na zastupljenost fotografije.

Predavanja su temom usmjerena ne samo na opus Toše Dabca, već i na vizualne umjetnosti općenito – fotografiju, film i video. Radionice su otvorene svim ljubiteljima fotografije, a imaju za cilj polaznike upoznati s različitim fotografskim modusima i izričajima, teorijski i praktično. Voditelji radionica autori su već dokazani na polju umjetničke fotografije.

-.-Tošo Dabac (Grad Zagreb)-.-Dva priljubljena broda i drveni jedranjak, Rijeka, oko 1950.Tribina će ponovno okupiti velik broj stručnjaka iz polja fotografije, a održat će se na temu ‘Zagreb 80-ih i Poletova fotografija’.

‘Dane fotografije’ prati tematska izložba ‘Tošo Dabac – Riječki dnevnik’ na kojoj će zagrebačkoj publici po prvi puta biti prezentirane njegove fotografije s područja Rijeke i Kvarnera nastale pedesetih godina 20. stoljeća.

Detaljan program radionica, predavanja te ostalih događanja u sklopu manifestacije ‘Dani fotografije Arhiva Tošo Dabac’ pogledajte ovdje.

>> POGLEDAJTE FOTOGALERIJU RADOVA TOŠE DABCA