FOTO: Splavnica puna uskršnjih grančica

Autor: Leonarda Lujić 4/2/2010 8:29

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-Po ponudi grančica koje su u mnoštvu naramaka ponuđene na vratima zagrebačke tržnice Dolac – Splavnici, tradicionalno rezerviranoj za cvijetnu ponudu prigradskih kumica, Uskrs bi za Zagrepčane trebao biti prilično raskošan, barem kada su u pitanju cvijetne dekoracije.

Počevši s mica macama (salix alba), drijenom (cornus), vrbama (salix) raznih vrsta, forzicijama (forsitia), granama višanja i trešanja (prunus) i raznim drugim kultivarima koji se dadu rezati u šiblje, na Splavnici su viđene sve moguće potencijalne instalacije za okačivanje ukrasnih jaja.

No, onim ‘prefriganijim’ građanima u ova recesijska vremena ne pada na pamet davati novac za ono što se može ubrati u bilo kojem perifernom šumarku.

Naime,  nakon tri ili četiri poslijepodne, u inetrvalu u kojem cvjećarice odlaze a čistači ulica još nisu krenuli skupljati otpatke s tržnice, na podu može naći itekako lijepih i dobrih grana, koje ionako začas lete u smeće.

Pojedini se građani najrazličitijih socijalnih profila ne libe pokupiti ono što je ostalo i što je iskoristivo, što je ionako hvalevrijedno u ekološkom smislu, budući da suvremeni život i marketinške strategije potiču na mahnito kupovanje onoga što nije potrebno i što se može u velikome broju dobiti besplatno.

>> POGLEDAJTE FOTOGALERIJU CVIJETNIH GRANA NA SPLAVNICI