FOTO: Novi kontejneri – nema više crnih vreća

Autor:: Bojan Arežina 7/9/2010 18:18

Novi kontejneri za staklo, papir i plastiku odnedavno omogućuju građanima da odjeljuju smeće na Cvjetnom trgu.

– To je jedna edukativna i informativna atmosfera da se potakne građane da dijele otpad tamo gdje on nastaje – rekao nam je direktor Čistoće Marko Melčić.

-.-Željko Hladika/ Pixsell-.-Kako kaže Melčić, otpad u centru grada najviše proizvode poslovni objekti kao što su dućani i kafići, koji najviše bacaju boce i karton. Naglasio je i kako su sami građani pokazivali želju za odjeljivanjem smeća, ali to nisu mogli jer nije bilo posebnih kontejnera ili su im bili predaleko. Sada su dostupni skoro svakome u krugu od 100 metara, kaže Melčić.

Sakupljači boca devastiraju kontejnere

– Podsjetio bih i daje bacanje stakla i papira s običnim smećem protuzakonito, protuekološki, pa i kažnjivo – naglasio je Melčić.

Kao što je portal Zagrebancija.com već pisao, vlasnici kafića protivili su se stavljanju kanti za smeće jer im vizualno nagrđuju lokal, ali i zauzimaju mjesto na koje mogu staviti jedan stol. To je rezultiralo velikim brojem crnih vreća za smeće na ulazu u Oktogon, jer ugostitelji nisu htjeli stavljati smeće u kante već samo u vreće.

– Vreće mogu, ali u kante – kaže Melčić.

Šef Čistoće nam je otkrio kako se stavljanju novih kontejnera protivio samo jedan ugostitelj prije tri dana, ali nakon toga više nitko. S druge strane, ugostitelji još uvijek ne poštuju pravila i ne stavljaju svoje smeće u posebne kante koje im je dodijelila Čistoća nakon što su one stare nestale.

Osim kontejnera za staklo i papir, postavljeni su i kontejneri za plastiku. Međutim, ističe Melčić, s njima je bilo problema jer su ih vandalizirali sakupljači boca u potrazi za PET ambalažom.

>>> FOTOGRAFIJE NOVIH KONTEJNERA POGLEDAJTE OVDJE