Folklor na Trgu kralja Tomislava u Samoboru

Autor:: Samobor.hr 6/5/2010 15:35

Druženje samoborskih folkloraša i gostiju iz Bitole (Folkloren ansambl Bitola), koji su se početkom tjedna predstavili i na pozornici samoborske kino dvorane, okončano je svojevrsnim promenadnim koncertom na Trgu kralja Tomislava u četvrtak, 3. lipnja.

Naime, Folklorni ansambl Mladost, kao brižni domaćin, omogućio je svojim makedonskim prijateljima predstavljanje i na otvorenoj samoborskoj sceni, a svim zaljubljenicima u folklor priuštio je na Tijelovo dobrih sat vremena, koliko je kiša dopustila, atraktivnog programa.

Kako bi bogatstvo folklornog programa bilo potpuno, pozvani su i prijatelji iz Ruda, članovi KUD-a Oštrc da svojim nastupom zaokruže čitavu priču. Nažalost, nastup Rudara poremetio je pljusak pa je u njihovom dijelu predstavljena samo glazbena sekcija KUD-a Oštrc. No, ne treba biti žalostan, jer Rudari i njihovi gosti će se i više nego dostojno predstaviti na Rudarskoj greblici prvog vikenda u srpnju.

Na samoborskoj pozornici program je otvorio FA Mladost pjesmama i plesovima iz Donje Letine, da bi se mlađi članovi ansambla predstavili svojim već prepoznatljivim programom Slaviček se ženi. Gosti iz Bitole očekivano su pak podigli temperaturu prizvavši svojom glazbom i plesom dašak tople, južnjačke atmosfere na središnji samoborski trg. Atraktivan program makedonskih folklornih prijatelja, osim publike na trgu, pozorno su pratili i njihovi samoborski kolege, a sudeći prema intenzivnom druženju izvan pozornice za očekivati je da će dio makedonskog folklora možda ubuduće obogatiti i širok repertoar FA Mladost i KUD-a Oštrc. Ako ništa drugo, ostvarena su nova prijateljstva, a i to je, u neku ruku, dio našeg folklora.