Financiraju se sami, a trostruki su prvaci Europe

Autor: Valentina Jarnjak Glavaš 6/10/2011 13:34

Na nedavno završenoj završnici Lige prvaka u rukometu na pijesku zlatnom medaljom okitila se naša momčad Detona. Klub je to koji je već treći put prvak Europe i kako sada stvari stoje nema im premca na starom kontinentu.

Osim što su prvaci Europe, Detono je i prvak Hrvatske što je dosta čudno s obzirom da dolaze iz kontinentalnog dijela Hrvatske, ali kako nam i oni sami kažu i obala se pomalo razvija te će uskoro imati pravu konkurenciju koju zasad nemaju.

Ušli u povijest rukometa na pijesku

U Hrvatskoj zasad ima 30 muških ekipa, a od toga ih je 20 registriranih što je dosta ako znamo da ovaj sport nije baš popularan kod nas.

-.-prtsc Jabuka TV-.-– Postati prvak Europe zaista je lijep osjećaj iako kad smo 2006. godine kretali nitko nije ni sanjao da bi mogli postati tri puta prvaci Europe, i to zaredom. To nikada nikome nije uspjelo te smo samim tim ušli u povijest rukometa na pijesku – govori nam Tomica Madjerčić, jedan od igrača Detona.

Veoma je zanimljivo da se na Jarunu nalazi i jedini teren za rukomet na pijesku u Hrvatskoj. Svi ostali tereni gdje se igraju utakmice su jednokratni i naprave se samo za tu prigodu, a i financiranje kluba je, baš kao i tereni, problem.

– Osim naših nekoliko sponzora koji nas vjerno prate mi se financiramo sami. Jedina smo ekipa koja je nastupila na završnici u Španjolskoj koja je sama sebe financirala i kad smo to rekli ljudima iz ostalih klubova oni su ostali šokirani. Međutim, nadamo se da će se to u budućnosti promijeniti – kazao je Madjerčić.

Trener momčadi ujedno je i igrač druge momčadi Detona, a riječ je o Igoru Požegu kojeg smo pitali kako je biti trener prvaka Europe.

– Dobro i zabavno. Naime, svi mi smo tu negdje po godinama tako da je odlična atmosfera na treninzima, natjecanjima i putovanjima. Komunikacija između nas je još bolja, tako da sam počašćen što sam dio ove momčadi. Iako smo svi mi prijatelji ipak je moja zadnja i onako je kako ja odlučim – kroz smijeh nam govori Požeg.

-.-prtsc Jabuka TV-.-Problem su tereni kojih nema

Klub postoji samo pet godina, a već su treći put zaredom prvaci Europe što je svojevrsni presedan u bilo kojem sportu.

– Tajna našeg uspjeha su treninzi. Iako, teško je s obzirom na manjak terena, odnosno, imamo samo jedan teren, ali eto, organiziramo se tako da uvijek možemo trenirati tih sat i pol vremena i uspijevamo – tvrdi Požeg.

Osim što su dečki postali prvaci Europe iz njihovih redova dolazi i najbolji golman turnira u Španjolskoj. Riječ je o Igoru Totiću.

– Ljepši je osjećaj biti prvak, ali satisfakcija je dobiti dodatnu nagradu – kazao nam je najbolji golman turnira te nam govori o razlikama između rukometa na pijesku i rukometa u dvorani:

– U principu su drugi tehnički elementi jer ipak je ovo na pijesku, a ovo ne. Za razliku od rukometa u dvorani ovdje nemamo klasičnog krila, ali je na pijesku dosta zahtjevnije jer su velike vrućine. No, kad se sve zbroji i oduzme jako su slični.

Na kraju nam je Madjerčić govorio o najvećem problemu rukometa na pijesku.

– Uvjeti rada. To je naša boljka. Imamo samo jedan teren koji nije u najboljem stanju, a na njemu treniraju svi klubovi iz Zagreba i zato je jako teško se organizirati. Želimo samo uvjete za rad da možemo normalno trenirati – za kraj je poručio Madjerčić