Fašizam u Zagrebu? – Ne, hvala!

Autor: Nenad Livun 7/22/2015 7:36

Ljeto je stiglo u Zagreb. Uzavreli zagrebački asfalt i mirnoća kojom Zagreb odiše daje nam do znanja da se naši sugrađani spremaju na svoje zaslužene odmore, a s druge strane dolazi nam sve veći broj posjetitelja iz inozemstva koji s oduševljenjem upijaju čari jednog od najljepših europskih gradova. Prema podacima Turističke zajednice grada Zagreba u lipnju 2015. godine bilježi se 11% više dolazaka i 10% više noćenja u odnosu na lipanj 2014. godine. Po svemu sudeći ovo će biti rekordna turistička sezona za Hrvatsku, ali isto tako i za naš Zagreb.

Što mi kao građani Zagreba možemo učiniti da privučemo još veći broj turista? Da zadržimo postojeće da ostanu koju noć dulje? Ili da jednostavno one koji su posjetili Zagreb potaknemo da s oduševljenjem prenose svoju priču o Zagrebu svojim prijateljima?

Odgovor je vrlo jednostavan! Očistimo Zagreb od fašizma!

U Zagrebu sam rođen i živim tu 29 godina. Volim Zagreb i smatram ga jednim od najljepših gradova na svijetu, ali isto tako ću prvi reći što me kod Zagreba smeta, a u ovom trenutku to su neprimjereni simboli netolerancije i netrpeljivosti koji nažalost nagrđuju pročelja zgrada našeg Zagreba. Ako se Zagreb misli razvijati u jednu od vodećih turističkih destinacija u Hrvatskoj i regiji onda je na nadležnima da učine sve kako bi Zagreb izgledao primjereno i dostojanstveno za jedan glavni grad zemlje članice Europske unije. Zagreb je mjesto tolerancije, jednakosti i prije svega mjesto prijateljstva i u njemu nema mjesta za simbole i poruke koji upućuju na mržnju i fašizam.

Nakon što sam u lipnju postavio pitanje gradonačelniku koja je njegova strategija u borbi s tim porukama koje krase pročelja našeg grada, ubrzo sam dobio i odgovor. Moram pohvaliti rad gradske uprave kada je u pitanju spuštanje informacija na sve gradske četvrti i mjesne odbore jer smo mi zastupnici u vrlo kratkom roku na naše klupe dobili podatke o broju lokacija na kojima se nalaze takvi simboli i poruke na razini gradskih četvrti i mjesnih odbora. Iz izvještaja je vidljivo kako su mjesni odbori prijavili ukupno 318 lokacija diljem Zagreba, od kojih 24 se nalazi na području gradskih četvrti Donji grad i Gornji grad – Medveščak, za koje možemo reći da su i turističko središte grada Zagreba.

Također je vidljivo da većina mjesnih odbora nije dostavila broj takvih lokacija na svom području što upućuje da je ukupan broj fašističkih i sličnih simbola na fasadama i raznim drugim objektima daleko veći. Ovakva situacija zahtjeva brzu i neodgodivu reakciju od strane nadležnih gradskih vlasti da učine sve kako bi se ti simboli uklonili s pročelja zgrada, prvenstveno u centru, jer sramotno je da turisti prilikom obilaska grada nailaze na takve poruke netolerancije i mržnje. Ako nam je cilj produljiti turističku sezonu, a siguran sam da jest, onda ovaj problem moramo riješiti što prije.

Tolerantniji i otvoreniji Zagreb moramo graditi svi skupa, ali također moramo poslati jasnu poruku onima koji na ovakav gnjusan način rade štetu našem gradu – No Pasaran!

Nenad Livun je diplomirani ekonomist, zastupnik SDP-a u Gradskoj skupštini i predsjednik Foruma mladih SDP-a Hrvatske.